Лавина

Avalanche

България | 1982г | 153 минути | Биографичен , Драма , Приключенски | Официален сайт
- 1/10

За филма

В разпространение от: 15.02.1982
Премиера в България: 15.02.1982
Производител: Студия за игрални филми "Бояна", творчески колектив "Младост"
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Специална награда на Международния кинофестивал в Делхи 1983 г.

По едноименния роман (1971 г.) на Блага Димитрова.

Трагичната и същевременно героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. В 06 ч. на 16 декември 1965 година, група от градската школа по алпинизъм в София тръгва от връх Малка Мальовица до Злия зъб. В 08:10 ч. пада лавина... За десет секунди са погубени 11 души - тъжен рекорд в световната планинарска история.

Във филма, алпинисти се подготвят за поредното катерене. В последния момент преди изкачването разбират, че водачът ги е изоставил. Всеки един има своята лична история, щрихирана в началото - взаимоотношения с близки, роднини и приятели. Но когато групата се събира сред белотата на снег, се появява съществото ,колектив''. Тогава възникват и въпросите, свързани с доверието, смисъла на дръзновението, ролята на водача, смисъла на катеренето. Изборът е ключов момент.

Натрупаните напрежения и недоразумения между членовете на групата са ,, лавина'' от чувства и когато снежната лавина ги връхлита, те са затрупани и в преносния, и в буквалния смисъл. Пред безжизнените тела на приятелите си, малцината оцелели преосмислят понятия като живот, смърт, щастие, любов, отговорност, предателство.

Трагедията от 1965 г. вдъхновява Блага Димитрова да напише сценарий за филм, който едва по-късно (1971) става "роман-поема" и впоследствие "роман". Сценарият и романът не следват пряко събитията, а предават духа и философията на случилото се.

Кастинг

Режисьори: Ирина Акташева, Христо Писков
В ролите: Велико Стоянов, Любен Чаталов, Стефан Стефанов, Тодор Анастасов, Диана Бациева, Тодор Николов, Богомил Атанасов, Павел Поппандов, Иван Балсамаджиев, Филип Трифонов, Васил Попилиев, Ваня Цветкова, Иван Иванов, Анета Сотирова, Мария Каварджикова, Илия Добрев
Сценаристи: Ирина Акташева, Христо Писков
Продуцент: Иван Абаджиев
Музика: Георги Минчев
По книгата на: Блага Димитрова
Оператор: Цветан Чолбански
Copyright © 2024 Dir.bg.