Довлатов

Довлатов

Русия, Полша, Сърбия | 2018г | 126 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 01.03.2018
Премиера в България: 04.01.2019
Производител: Apple Film Productions, Art & Popcorn, Первый канал, Saga, WDSSPR
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Сребърна мечка (за сценография) от кинофестивала в Берлин 2018 г.

"Dovlatov":

Шест дни от живота на бележития брилянтен и ироничен писател Сергей Довлатов (1941-1990, в ролята - Милан Марич). Действието се развива в началото на ноември 1971 година, когато Довлатов пише разкази, които никой в Съветския съюз не публикува.

Историята е не само за него, но и за всички, благодарение на които получава световна известност: бъдещата му жена Елена (Хелена Суецка), дъщеря му Катя (Ева Герр), приятеля му Иосиф Бродский (Артур Бесчастний) и много други. Това е и история за Ленинград, който по онова време е бил център на кипящ литературен и театрален живот.

Сергей и Иосиф се борят да запазят своя талант и достойнство, докато техните колеги от артистичните среди биват смазвани от безскрупулната държавна машина. Впоследствие двамата ще избягат от нея, като
емигрират в Ню Йорк, губейки всичко, което са имали у дома.

Филмът представя един изключително жив, интересен и богат период от началото на 1970-те години в Ленинград. Бродски все още не е заминал за Америка, усеща се отзвукът от свободата в периода, познат като „размразяването“ по времето на Хрушчов. Нашите герои са все още млади, 30-годишни, изпълнени с енергия. Въпреки че ги виждаме изтощени и небръснати, те все пак са пълни с надежда.

Алексей Герман мл.:
"Филмът ни е изпълнен с думите и прозата на Довлатов. Опитахме се да представим един цялостен епизод от житейската му история – с елементи, които са свързани с неговия брак, с членовете на семейството му, с опитите му да бъде публикуван. Срещахме се с дъщерите му Елена и Екатерина на няколко пъти, те бяха така добри да дойдат в Санкт Петербург. Говорихме с някои от приятелите на Довлатов. Опитахме се да направим всичко така, че да пресъздадем най-важните детайли от неговия характер и епохата, в която е живял. Вече няма подобни големи „комуналки“, където около една голяма маса са се събирали хора, съмишленици и са общували, обсъждали, говорели до сутринта. Тази ера вече е в миналото, но направихме опит да съживим усещането за онова време.
... Довлатов е бил красив като филмова звезда, но в същото време бил изключително затворен в сложния си вътрешен свят. Екипът ни реши, че физическата прилика е много важна за историята – еврейското и арменско потекло на Довлатов гарантират един определено специфичен външен вид".

Прожекции на София Филм Фест: 16. и 20.03.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Алексей Герман мл.
В ролите: Милан Марич, Данила Козловский, Хелена Суецка, Ева Герр, Артур Бесчастний, Антон Шагин, Светлана Ходченкова, Елена Лядова, Игор Митюшкин, Пьотр Гонсовский
Сценаристи: Алексей Герман мл., Юлия Тупикина
Продуценти: Андрей Савелиев, Артьом Василиев, Константин Ернст
Оператор: Лукаш Зал
Copyright © 2024 Dir.bg.