Джейн

Jane

- 9/10

За филма

В разпространение от: 10.09.2017
Производител: National Geographic Studios, Public Road Productions, Abramorama
Разпространител: 22 София Филм Фест 2018
Награди и номинации: Номинация от Британската академия 2018 г. (за най-добър документален филм)
Номинации и награди от кинофестивали и асоциации на филмовите критици

Животът и дейността на бележития британски приматолог Джейн Гудол.

Непоказвани кадри от революционното изследване на шимпанзетата, извършено от легендарната природозащитничка, заснети в Националния парк „Гомбе“ в Танзания през 1960-те години. Джейн е млада жена без специална подготовка, чиято изследователска работа с шимпанзетата поставя под въпрос доминирания от мъже научен консенсус на нейното време и прави революция в разбирането ни за естествения свят.

26-годишната британка, подтиквана единствено от любовта си към животните, се отправя на първата си изследователска експедиция, за да изучава шимпанзетата. Тя търпеливо печели доверието на животните и скоро влиза в световните новини с откритието, че шимпанзетата са високоинтелигентни и социални животни, които използват оръдия на труда, за да събират храна.

Когато през 1964 г. National Geographic изпращат красивия млад оператор Хюго ван Лавик да документира работата й, между двамата пламва любов, но професионалните им задължения, епидемия от детски паралич и насилие между шимпанзетата заплашват идиличния живот на двойката. Докато Джейн изучава шимпанзетата, тя се влюбва и се бори да постигне баланс между брака и майчинството си и мечтата на живота си.

Професионално заснетите от ван Лавик кадри са открити в архивите на National Geographic, но ролките с 16 мм ленти не са подредени и обозначени, нямат звукови писти. Резултатът е истински подвиг в областта на монтажа.

Джейн се потапя в естествената среда на дивите шимпанзета по-скоро като съсед, отколкото като страничен наблюдател. С откритието си от 1960 г., че шимпанзетата правят и използват инструменти, тя разтърсва научния свят и дефинира наново връзката между хора и животни. През 1977 г. създава института „Джейн Гудол” във Виена, щата Вирджиния, САЩ, за да може работата й да продължи по целия свят и поколения напред. Институтът продължава изследователската работа в „Гомбе” и доразвива новаторския подход на д-р Гудол към опазването на природата, който признава централната роля на хората в опазването на животните и околната среда.

Днес д-р Гудол пътува по света, говори за заплахата, пред която са изправени шимпанзетата, за други кризи с околната среда и за нещата, които й дават надежда. В своите книги и речи тя набляга на взаимната връзка между всички живи същества и на колективната сила на индивидуалните действия. Д-р Гудол е Посланик на мира на Обединените нации и Дама командор на Ордена на Британската империя.

Прожекция на София Филм Фест: 09.03.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Брет Морген
В ролите: Джейн Гудол
Сценарист: Брет Морген
Продуценти: Брет Морген, Брайън Бърк, Тони Гърбър
Музика: Филип Глас
Оператор: Елън Кърас
Copyright © 2024 Dir.bg.