8 минути и 19 секунди

8 Minutes and 19 Seconds

България | 2018г | 90 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 17.03.2018
Производител: ВИП Медиа Филм, БНТ
Разпространител: 22 София Филм Фест 2018

(телевизионен филм)

Точно толкова време й остава на Земята, ако Слънцето загине. Това е времето, за което светлината пътува от Слънцето до Земята. Факт от науката и от едноименния разказ "8 минути и 19 секунди" (от сборника "И всичко стана луна", 2013 г.) на Георги Господинов.

Антологичен филм-омнибус, състоящ се от 6 новели по разкази на Георги Господинов, реализирани от 6 различни екипа от режисьорите Петър Вълчанов ("Обащиняване"), Кристина Грозева ("Дъщеря"), Теодор Ушев ("Кристин, която маха от влака"), Надежда Косева ("Старецът и морето“), Любомир Младенов ("Лицата от последните дни") и Владимир Люцканов ("Закъснелият дар").

Какви ще са лицата от последните дни? Защо апокалипсисът е много лична работа? Кого обащиняваме? Може ли човек да се намеси в живота на друг дори помахвайки с ръка от влака? Какво става в оная минута, когато светлината си е отишла, а мракът още не е дошъл? Не е задължително темата за Апокалипсиса непременно да бъде разглеждана като глобален катаклизъм, конници на разрушението, ангели на смъртта, огън и погром. Може да бъде показана и като нещо изключително лично, интимно, почти тихо.

"Сюжетната рамка често е само загатната, точно както и в разказите на Господинов" - казват продуцентите за сценариите. Но заглавията все пак ни ориентират за посоката.
В "Обащиняване" се разказва за сирак, който е припознал баща си в едно дърво, докато в "Дъщеря" героят пътува във влака с парцалена кукла, която представя за свое дете. "Старецът и морето" пък наблюдава възрастен човек, който се разделя с живота, за да запази дома си, а "Закъснелият дар" пита как един Дядо Коледа, пристигнал твърде късно, може да те отдалечи от теб самия. Излъчването е общо - копнеж по изгубената цялост и цената, която сме заплатили, за да станем това, което сме.

Прожекция на София Филм Фест: 15.03.2018 г. (Пловдив), 17.03.2018 г. (гала премиера в София) и 20.03.2018 г. (Варна) под заглавието "8-19".
Прожекция в Дом на киното - София: 11.05.2018 г.
Прожекция на Златна роза - Варна: 01.10.2018 г.
Прожекции на CineLibri-София: 12.-24.10.2018 г.

Кастинг

Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Теодор Ушев, Надежда Косева, Любомир Младенов, Владимир Люцканов
В ролите: Ирмена Чичикова, Симон Варсано, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо, Георги Господинов, Светлана Янчева, Иван Бърнев, Китодар Тодоров-Кито
Сценарист: Георги Господинов
Продуценти: Владимир Люцканов, Антоанета Бачурова
По книгата на: Георги Господинов
Оператори: Крум Родригес, Веселин Христов, Диан Загорчинов, Кирил Проданов, Дилян Георгиев
Copyright © 2024 Dir.bg.