Произведено в Брахицера

Made in Brachycera

България | 2017г | 72 минути | Анимация | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 13.09.2017
Производител: Клуб НО
Разпространител: 13 Световен фестивал на анимационния филм 2017
Награди и номинации: Гран при от СФАФ Варна 2017 г.

Република Брахицера - или съкратено РБ - е държава на мухите. Нейна съседка е републиката на меда. Предводителката на мухите, мухата Майка, в края на живота си е изпълнена с решимост коренно да преобрази бита на своите поданици, като се опита веднъж завинаги да изтрие позора, „прославил” ги като едни от най-гнусните същества сред ципокрилите. Управляващите на Брахицера решават поданиците да започнат да работят по производството на мед, от който всички в държавата така се опияняват.

Тайни агенти-мухи залавят пчела от страната на меда и след тежък побой тя признава как се прави мед. След като имат технологията, от Брахицера се заемат с изпомпването на прашец от цветята със специални помпи. Накрая мухите преработват в телата си събраното и го изхвърлят в тоалетната, като то преминава през специални тръби и бива затваряно в буркани. Така жителите на РБ си имат вече държавен резерв. С общи усилия и много жертви, мухите са успели да произведат мед „Made in Brachycera".

Но това е първото и последното нещо, което са произвели. Безпределната им лакомия ги довежда до края на цялото семейство „Brachycera”. Те са гладни! Свалят властта с лозунга: "Гладни сме!" и започват да грабят зарасите от събраното. Появяват се мутри, които бият момичетата. Дискотеките са пълни. Всички пият "Апокалипсис" и "Армагедон". Една от главните героини е убита заедно с представител на властта. Всички се разбягват от дискотеката, където лежат труповете. Настъпва хаос и поданиците на Брахицера рушат всичко, с риск да разрушат планетата си.

Преди да умре, героинята заедно със своята сестра чува завета на баща си. А той е, че мухите имат функцията да почистват мръсотията, като разлагат органичното в неорганично.

Сред табелките за чистота и ред, които висят по стените в Брахицера, живеят две момичета, които са човечни, но не могат да се справят с кризата на морала, развита от липсата на държавническа отговорност. Едната умира след убийството в дискотеката, но другата остава, за да реши казусите на своето време. И все пак, човешкото остава, за да се бори с бездушното и суровото, а целта е по-добра държава.

Прожекция на 13-ия Световен фестивал на анимационния филм - Варна: 13-17.09.2017 г.
Прожекция на Златен ритон - Пловдив: 17.12.2017 г.
Прожекция на София Филм Фест: 27.03.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Николай Тодоров
Сценарист: Виктор Самуилов
Продуцент: Николай Тодоров
Музика: Данко Йорданов, Ива Тодорова
Аниматор: Николай Тодоров
Copyright © 2024 Dir.bg.