Кестени

Chestnut Trees

България | 2018г | 45 минути | Документален , Музикален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 03.04.2018
Производител: Столична община
Разпространител: Дом на киното

В три късометражни филма са събрани три различни софийски лица: Айша / Анита Кристи (момиче, израснало в дом за деца, превърнало се в жената-глас, кралица на фламенкото), Венцислав Такев (човекът-цигулка) и Нено Илиев (джазменът-интерпретатор). Тримата са рожба на културната самобитност на София, запечатали са я у себе си - задъхана, урбанизирана, с неканени махали, различни общности и нетърсени традиции. Като кестени, паднали на земята в очакване да бъдат подритнати. Като кестени, които примамват любопитството на сетивата и покоряват на една сцена – Музиката.

Къде е отпечатъкът на София и как София интерпретира днес тези трима герои, покорили европейски и световни публики? Фламенко, джаз и класика, пречупени през етно интерпретация.

Кремена Будинова:
"От цветовете на кестена, символ на София, събрах и свих един букет, преплетох живота на тримата – родени в гета, израснали в крайна бедност, със страх да повярват в себе си, но без да спират да мечтаят, докато големият и непознат за тях град не занемява пред таланта им. Защото музиката е най-чистият и спонтанен начин за свързване на хората, за приемане на другостта".

Тримата режисьори са събрани, за да кръстосат различните творчески реалии с пулса и символите на София, залагайки в цялостната концепция на трилогията едно конкретно внушение: достигането, разбирането и прегръщането на другите култури е възможно, без да се обезличава националната култура или идентичността.

Премиерна прожекция в Дом на киното - София: 03.04.2018 г.

Кастинг

Режисьори: Светослав Драганов, Нина Десподска, Агнес Филипова
Сценарист: Кремена Будинова
Оператор: Евгени Петракиев
Copyright © 2024 Dir.bg.