Бил Виола: Пътят към катедралата Сейнт Пол

Bill Viola: The Road to St Paul´s

Великобритания | 2017г | 82 минути | | Официален сайт
- 0/10

За филма


Дълбок документален филм за най-добрия видеотворец в света — Бил Виола

„Бил Виола: пътят към катедралата „Сейнт Пол“ е ярък, затрогващ портрет на най-влиятелния видеотворец в света — Бил Виола — и на неговата съпруга и близък сътрудник Кира Перов. Филмът проследява 12-годишната одисея на двойката до създаването на две постоянни видеоинсталации за катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон. „Мъченици“ (2014) и „Мария“ (2016) символизират някои от дълбоките мистерии на човешкото съществуване. Този филм разказва забележителната история на Виола за създаването на първото по рода си поръчково произведение на изкуството за най-известното религиозно пространство във Великобритания

„Творбите на Бил Виола са феноменални и напълно подходящи да бъдат гледани на голям екран. Той е водещият видеотворец на века, творчеството му е важно и силно метафизично, и в същото време нежно и предизвикващо размисли. На всеки, който е видял двете му красиви инсталации в катедралата, той е успял според мен да разкрие нов ъгъл, нова дълбочина на това как и къде се излага и разглежда изкуство. С Бил и съпругата му Кира сме приятели от много години; за мен беше радост и откровение да работя с тях по този филм. Писах го и го режисирах в продължение на 12 години, така че това е едновременно плод на любов и документален филм за един велик творец.

Филмът повежда публиката на удивително пътешествие из духовното творчество на този творец новатор, базиран в Лос Анжелис. Предлага ни рядката възможност да надникнем в творческия процес по създаването на сложни видеоинсталации с големи размери, както и в същността на сътрудничеството между двама съпрузи. Филмът е сниман на „Супер 16“ сред голите пейзажи и пустините на Калифорния, докато Виола работи по своите епични творби за катедралата „Сейнт Пол“, и по улиците на Париж и Лондон, докато режисьорът и продуцент Джералд Фокс разглежда произведенията и кариерата на този плодовит творец, който от началото на 70-те години досега е извел видеоинсталациите до ново ниво на приемане в съвременното изкуство

Джералд Фокс започва да снима документалния филм като част от The South Bank Show на ITV през 2005г., по поръчка на изпълнителния продуцент на филма Мелвин Браг, и го завършва през 2017г. Първата инсталация „Мъченици“ показва четирима души на четири цветни вертикални плазмени екрана, измъчвани от четирите класически стихии. Творбата е без звук и трае седем вълнуващи минути. През 2016г. към „Мъченици“ се присъединява „Мария“ — инсталация на три екрана, която метафорично представя събития от живота на майката, заснети през четирите сезона и пренесени в съвременния физически свят.

ФЕСТИВАЛИ:

FIFA, Монреал, 2017;
Биографилм фестивал, Болоня 2017;
Bildrausch Festival, Базел 2017Джералд Фокс е режисьор на филми за изкуството, печелил награди BAFTA, Prix Italia и награда „Гриърсън“..

Кастинг

Режисьор: Джералд Фокс
Copyright © 2024 Dir.bg.