Микеланджело: Любов и смърт

Michelangelo: Love and Death

Великобритания | 2017г | 91 минути | Документален | Официален сайт
- 7.5/10

За филма

В разпространение от: 13.06.2017
Производител: Exhibition on Screen
Разпространител: Master of Art 2018

Кинопътешествие из забележителните църкви и музеи на Флоренция, Рим и Ватикана, салони и приемни в Европа. Изследване на бурния живот на Микеланджело Буонароти (1475-1564). Филмът търси по-дълбоко разбиране за тази харизматична и енигматична фигура както чрез отношенията му с неговите съвременници, така и чрез завещаното от него творчество.

Филмът кани зрителите да разгледат отблизо изкуството на Микеланджело и творческия процес при него — от кариерите на Карара, откъдето е взимал мрамор, до новите технологии, използвани за идентифициране на творби. Имаме и рядък шанс да се доближим до смайващите Ротшилдови бронзови фигури, които вследствие на мащабно изследване, извършено от академици в Кеймбридж през 2015 г., са приписани на Микеланджело след спорове, продължили повече от век.

Впечатляващите скулптури и картини на Микеланджело ни изглеждат много познати, но какво всъщност знаем за този ренесансов гений? Кой е бил този амбициозен и страстен човек?

Виртуозен творец, Микеланджело бележи с майсторството си всичко, до което се докосва. Красивите и разнообразни творби като извисяващата се статуя на Давид, затрогващата Пиета в папската базилика „Св. Петър“ и шедьовърът му, таванът на Сикстинската капела, ни оставят безмълвни и днес. Чрез коментарите на експерти и собствените думи на Микеланджело, филмът предлага свеж поглед към един загадъчен човек, чийто живот е отразен във всяка следа и всеки щрих, оставени от него.

Гигантска творческа сила и всеобщ любимец, Микеланджело без съмнение е един от най-великите творци на Ренесанса, а може би и на всички времена - филмът разкрива защо това е така.

Прожекция на фестивала "Master of Art": 17.04.2018 г.
Прожекция във филмотечно кино Одеон: 22.05.2018 г.
Прожекция в Дом на киното - София: 24.05.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Дейвид Бикърстаф
Продуцент: Фил Грабски
Музика: Ейса Бенет
Copyright © 2024 Dir.bg.