Макбет (2018)

Macbeth

Валикобритания | 2018г | 200 минути | Музикален , Опера | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 25.03.2018
Производител: The Royal Opera House
Разпространител: Кино Арена

Продължилата през целия живот на италианския композитор Джузепе Верди привързаност към твореството на английския поет и драматург Уилям Шекспир започва с операта "Макбет" (1847 г.). Театралната пиеса от 1602 г. е призната за едно от „най-великите човешки творения“.
С помощта на либретиста Франческо Мария Пиаве, Верди създава нещо необикновено. Техният успех е роден от всяка нота в партитурата, подчинена на изключителната театралност, от която блика мощна енергия.

Макбет се сражава на страната на краля на Шотландия. Когато вещици предсказват, че самият той ще стане крал, безскрупулната амбиция подтиква Макбет и неговата съпруга към ужасяващи действия.

Постановката за Кралската опера на Филида Лойд от 2002 г. изобилства от нюанси, в които доминират черно, червено и златно. Сценографът Антъни Уорд създава странни и изключително запомнящи се създания, които изпълняват ролята на вечно присъстващите агенти на съдбата. Лойд изобразява неспособността на Макбет да имат деца като мрачна тъга, която стои зад техните ужасни деяния.

Използвана е френската редакция на Верди от 1865 г., която включва зашеметяващата ария “La lice langue”.

Операта е под диригентството на Антонио Папано с участието на впечатляващ състав от изпълнители, сред които Ана Натребко (лейди Макбет), Желико Лучич (Макбет) и Илдебрандо Д‘Арканджело (Банко). Хореография на ирландския специалист Майкъл Кийгън-Долан.

Изпълнява се на италиански език, с български субтитри.

Прожекции в кина Арена: 30.05., 02-03.06.2018 г. в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян.

Кастинг

Режисьор: Филида Лойд
В ролите: Ана Натребко, Желико Лучич, Илдебрандо Д‘Арканджело.
Музика: Джузепе Верди
По книгата на: Уилям Шекспир, Франческо Мария Пиаве
Диригент: Антонио Папано
Copyright © 2024 Dir.bg.