Колет

Colette

Великобритания, САЩ | 2018г | 111 минути | Биографичен , Драма , Исторически | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 21.09.2018
Производител: Number 9 Films, Killer Films, Bold Films, Bleecker Street Media
Разпространител: 4 CineLibri 2018

Френската писателка Сидони-Габриел Колет (1873-1954) е известна с пристрастието си към теми като женската сексуалност и критиката на общество, създадено от и за мъже.

Колет (Кийра Найтли) се омъжва през 1893 г. за успешния столичен журналист и музикален критик Анри Готие-Вилар, известен само като Уили (Доминик Уест), който е с 14 години по-възрастен от нея. От дома, в който е израснала в провинциална Франция, тя се озовава насред интелектуалния и артистичен бохемски блясък на Париж. Уили убеждава Колет да пише с псевдоним под негово име...

Тя става автор на полуавтобиографичен роман за духовито и нахакано провинциално 15-годишно момиче - Клодин, който се превръща в бестселър и културна сензация. След успеха, Колет и Уили стават предмет на силен интерес - първата съвременна "звездна двойка". Приключенията им вдъхновяват написването на поредица за Клодин, което прави не друг, а Уили известен като автор. Последствията за отношенията им се оказват пагубни, след като липсва признание за Колет като творец; в тях навлиза и насилието.

Колет навлиза в романтична връзка с благородничка, мадам Матилд дьо Морни (Дениз Гоф) - шестата маркиза на Белбьоф, наричана още "Миси". Двете с нея се познават от театралната сцена. Колет се разделя с Уили през 1906 г., като получава развод едва през 1910 г. Уили продължава с натиска си да я контролира... На 3 януари 1907 г. Колет и Миси се целуват на театралната сцена в пантомима, което предизвиква възмущение и почти бунтове и занапред двете не могат да се появяват заедно на обществено място.

По-късно, борбата на Колет за собственост върху творчеството й, както и за ролята на половете, я води към преодоляване на обществените предразсъдъци и ограничения, с което прави революция в литературата, модата и сексуалното изразяване. Тя е номинирана за Нобелова награда по литература през 1948 г.

Снимките са осъществени в Унгария и Великобритания.

Прожекции на CineLibri: 11.-21.10.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Уош Уестморленд
В ролите: Кийра Найтли, Доминик Уест, Дениз Гоф, Елинор Томлинсън, Фиона Шоу, Робърт Пю
Сценаристи: Уош Уестморленд, Ричард Глацър, Ребека Ленкевич
Музика: Томас Адес
Оператор: Джайлс Нътдженс
Copyright © 2024 Dir.bg.