Жена на война

Woman at War

Исландия, Франция, Украйна | 2018г | 101 минути | Драма , Комедия , Трилър
- 10/10

За филма

В разпространение от: 22.05.2018
Премиера в България: 12.04.2019
Производител: Slot Machine, Gulldrengurinn, Vintage Pictures, Koeggull Filmworks, Solar Media Entertainment
Разпространител: 6A Media Entertainment
Награди и номинации: Номинация за голямата награда на критиците в Кан 2018 г.
Номинации за награди от фестивалите в Мелбърн и Ньошател 2018 г.
Финалист за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент 2018 г.

Хала (Халдора Гейрхардсдотир), жена на около 50, е ръководител на хор в Рейкявик. Тя изпитва силна привързаност към своята красива Исландия и към изключителното й природно богатство, дълбоко загрижена е за заплахите, произтичащи от глобалното затопляне и екологичните катастрофи. Особено я възмущават плановете за разширяване на завод за производство на алуминиеви изделия - и обявява война на добива на алуминий, който съсипва природата.

За да спре функционирането на завода и да привлече общественото внимание в защита на исландските планини, музикалната учителка и запалена екологична активистка планира най-смелата си инициатива - тайно извършва саботажни действия срещу електропроводите с високо напрежение.

Плановете на Хала обаче са осуетени от неочаквана новина. Подадената преди години от нея молба за осиновяване на дете най-сетне е одобрена и едно момиченце я очаква в Украйна... Малкото сираче навлиза неочаквано в живота й.

Филм-приказка с екологично послание, която поставя под въпрос (с доза хумор) смисъла и тежестта на действията на отделния гражданин - на фона на бездействието на управниците по отношение на глобалното затопляне.

Прожекция на Филмови дни ЛУКС - София, Дом на киното: 02.12.2018 г.
Прожекции на София Филм Фест: 08. и 16.03.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Бенедикт Ерлингсон
В ролите: Халдора Гейрхардсдотир, Йохан Сигурдарсон, Хуан Естрада, Йорундур Рагнарсон, Сузана Курпенко, Олена Лавренюк, Бьорн Торс
Сценаристи: Бенедикт Ерлингсон, Олафур Егилсон
Музика: Давид тор Йонсон
Оператор: Бергстейн Бьоргулфсон
Copyright © 2021 Dir.bg.