Аида

Aida

САЩ | 2018г | 216 минути | Опера | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 26.09.2018
Производител: The Metropolitan Opera
Разпространител: Cinema City

Голямата звезда на оперната сцена Анна Нетребко отново ще изгрее на сцената на Метрополитън опера, но за първи път в ролята на Аида, в която дебютира триумфално на Залцбургския фестивал през 2017 г.

Този път нейна съперница ще бъде страстната грузинка Анита Рачвелишвили като Амнерис, а двете ще се борят за сърцето на великия воин Радамес - в ролята ще се представи латвиецът Александър Антоненко (Отело през 2015 г.).

„Аида“ (1871 г.) е сред най-грандиозните произведения в оперния репертоар. Джузепе Верди композира великолепни хорови, ансамблови и балетни сцени, поставени в сърцето на Древния Египет от времето на фараоните, а автор на либретото е Антонио Гисланцони, който не уточнява историческия период, а по-скоро кара публиката да гледа на „Аида“ като на част от египетската митология.

Метрополитън опера възстановява постановката на Соня Фризел от 1988 г., която сравняват по пищност с тези на Франко Дзефирели. Режисьорката е уверена, че е възможно класическата визия, вярна на авторовата идея, да въздейства и на модерната публика в наши дни. Затова се доверява на майстора на декорите Джани Куаранта с неговото мащабно мислене. Използва огромен хор и много статисти за масовите сцени, на фона на които се разиграва вечната история на тримата герои, разкъсвани между любовта и дълга.

Прожекции в кината Cinema City: 06. и 10.10.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Соня Фризел
В ролите: Анна Нетребко, Анита Рачвелишвили, Александър Антоненко, Куин Келси, Дмитрий Белоселский, Райън Спийдо Грийн
Музика: Джузепе Верди
Диригент: Никола Луизоти
Copyright © 2020 Dir.bg.