Животът и смъртта на един драматург

Облепиховое лето

Русия | 2018г | 91 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 15.11.2018
Производител: Открытая киностудия "Лендок", Парадиз
Разпространител: 32 Киномания 2018

Пиесите на съветския драматург Александър Вампилов (1937-1972) са широко известни (допреди няколко сезона на сцената на Народния театър се игра „Лов на диви патици”). Но за неговия живот и гибелта му не се знае много. А тя е така банална и многозначителна – подобно на гибелта на Пушкин, Есенин, Маяковски.

Живот и смърт, в които се отразява една епоха.

Весел, остроумен, даровит, слънчев човек, душа на компанията, изведнъж пише най-мрачната и загадъчна пиеса от съветско време – „Лов на диви патици” ("Утиная охота", 1967). Защо?

С него се случва същото, което и днес се случва с много талантливи хора, които са принудени да си пробиват път сред невнимание и неразбиране. Уважавани, именити режисьори и ръководители решават съдбата му. Комисии, художествени съвети, разрешения, забрани. Обещания, надежди, затворени врати, откази. Не го поставят, не го приемат насериозно.

А за него писането е било като дишане. Вместо това се е задъхвал по коридори и кабинети. Опитвал се е да се измъкне от омагьосания кръг – към родината, природата, към корените си. Към историята на семейството си и на баща си, разстрелян през 1938 г.

И ето, през август 1972 г. той отива на езерото Байкал, за да си купи къща на брега. И остава там завинаги, ненавършил 35 години.

Прожекции на Киномания: 18.-22.11.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Виктор Алферов
В ролите: Кирил Рубцов, Александър Усердин, Полина Чернишова, Полина Чернишова, Андрей Мерзликин
Сценарист: Олга Погодина-Кузмина
Продуценти: Алексей Телнов, Евгений Григориев
Музика: Мурат Кабардоков
Оператор: Андрей Воробьов
Copyright © 2024 Dir.bg.