Транзит

Transit

Германия, Франция | 2018г | 101 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 05.04.2018
Премиера в България: 13.12.2019
Производител: Schramm Film, Neon Productions, Arte France Cinema, ZDF/Arte, Piffl Medien
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Номинация за Златна мечка от фестивала в Берлин 2018 г.

По едноименния роман (1944 г.) на германската писателка Анна Зегерс (псевдоним на Анна Райлинг).

Изследване на неимоверните усилия, които се изискват от обикновените хора по време на война, за да оцелеят, но и да вземат правилни решения за постъпките си. Историята разказва премеждията на мъж през 1942 г., който бяга от Франция след инвазията на нацистите и си присвоява идентичността на мъртвец, както и документите му. Докато е в Марсилия, той среща млада жена, която отчаяно търси изчезналия си съпруг, без да подозира съдбата му.

Немските войници бързо наближават Париж. Немският бежанец Георг в последния момент успява да избяга в Марсилия. В багажа си пренася документите на писателя Вайдел, който се самоубива. В тези документи има ръкопис, писма и виза от Мексиканското посолство.

В Марсилия могат да останат само тези, които докажат, че имат намерение да си тръгнат. Затова най-търсени са визите от гостоприемни държави, транзитни визи и рядко срещаните билети за кораби. Георг наизустява документите на Вайдел и приема неговата самоличност. Ала всичко в живота му се променя, когато се влюбва в мистериозната Мари...

Историята е и за анонимната фашистка сила, която набира сили в съвременна Европа - използвана, за да се обърне внимание на необходимостта да сме непрестанно нащрек срещу всякакви прояви на авторитаризъм, а и да се постави акцент върху бежанската криза, която оказва влияние върху целия свят.

Прожекции на София Филм Фест: 08.-29.03.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Кристиан Пецолд
В ролите: Франц Роговски, Паула Беер, Годехард Гийзе, Лилиен Батман, Барбара Ауер, Матиас Бранд, Себастиан Хюлк
Сценарист: Кристиан Пецолд
Продуценти: Флориан Кьорнер фон Густорф, Антонен Дьоде
Музика: Щефан Вил
По книгата на: Анна Зегерс
Оператор: Ханс Фром
Copyright © 2024 Dir.bg.