Валкюра

Die Walküre

САЩ | 2019г | 295 минути | Музикален , Опера | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 25.03.2019
Производител: The Metropolitan Opera
Разпространител: Cinema City

Втората опера от монументалната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ – „Валкюра“ – отдавна е заслужила своето самостоятелно място на оперната сцена като произведение с изключително могъщо въздействие. Част от обаянието й се крие в митологичните герои, намиращи се в решителна фаза от своя жизнен път: върховният бог Вотан и неговите деца - близнаците, брат и сестра Зигмунд и Зиглинда, които не знаят, че са родени от бог и простосмъртна, и своенравната Брунхилда, една от осемте валкюри (дъщерите на Вотан и богинята Майка-Земя Ерда, които прибират душите на умрелите в битка воини).

Световете на земното и отвъдното се преплитат на фона на едни от най-изумителните страници от творчеството на Вагнер. Освен майстор на музикалната драма през втората половина на 19 век, гениалният германец е автор и на либретото на своите шедьоври, в които музика и текст са на еднакво висок пиедестал.

Постановката на известния канадски режисьор-визионер Робер Льопаж е иновативна и взискателна – с 45-тонна механизация на сцената и 24 въртящи се платформи, които трябва да работят в съвършен синхрон. Но не само впечатляващите декори са важни в една сценична реализация на Вагнеров епос. Другата значима част от спектакъла са певците, а Метрополитън отново успява да събере звезден екип. Целта е постановката да се превърне не в технологична, а в поетична авантюра.

В ролята на Брюнхилде: Кристин Гърки (Christine Goerke, САЩ - сопран);
Зигмунд - Стюарт Скелтън (Австралия), драматичен тенор;
Зиглинде - Ева-Мария Вестбрук (Холандия), сопран;
Вотан - Гриър Гримзли (САЩ), бас-баритон;
Фрика - Джейми Бартън (САЩ), мецо-сопран;
Хундинг - Гюнтер Гройсбьок (Австрия), бас.

Диригент: Филип Жордан (Швейцария).
Изпълнява се на немски език.

Прожекция в Cinema City: 30.03.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Робер Льопаж
В ролите: Кристин Гърки, Стюарт Скелтън, Ева-Мария Вестбрук, Гриър Гримзли, Джейми Бартън, Гюнтер Гройсбьок
Музика: Рихард Вагнер
Диригент: Филип Жордан
Copyright © 2024 Dir.bg.