Дворците на народа

Palace for the People

България, Германия, Румъния | 2018г | 76 минути | Документален , Исторически | Официален сайт
- 5.3/10

За филма

В разпространение от: 31.10.2018
Производител: Агитпроп, Film Tank, Icon Production, Arte, БНТ
Разпространител: 23 София Филм Фест 2019

Продукцията е заснета в пет държави от бившия Източен блок на Европа като оригинален опит да се „простим“ с комунизма. Мащабен документален епос за най-представителните сгради за този политически строй: Двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националния дворец на културата в София, Палата Федерация в Белград и несъществуващия вече Дворец на републиката в Берлин.

Опит за философско осмисляне на наследството и реалността, в която живеем вече 30 години след 1989 г.
Рано или късно, всяка социалистическа държава стига до създаването на свой собствен дворец -- храм, който да смайва и смазва масите с великолепие и грандиозност. Както всяка друга власт в историята, и тоталитарната идеология имала нужда да смайва и смазва масите с великолепие и мащабност. Резултатът е дворците на народа. Някои от тях все още не са завършени, други вече са разрушени... Някои са освободени от първоначалната си функция и търсят ново съдържание, други все още обслужват целта, за която са построени. Всички са най-големите, най-високите или просто най-грандиозните в своя град, държава и дори по света.

Например НДК - един огромен, тромав, но жив организъм, понесъл на раменете си утопията на идеологията, мистиката на соц езотериката, конспиративните теории и тайните на няколко поколения между грандоманията на отминалото време, смяната на политически режими и подови настилки. Филмът се стреми да разгадае мистериите, конспирациите и (не)обикновените клюки около НДК.

Прожекция на Mеждународния фестивал на документалното кино "DOK Leipzig": 31.10.2018 г.
Прожекции на София Филм Фест: 13. и 14.03.2019 г.

Кастинг

Режисьори: Борис Мисирков, Георги Богданов
Сценаристи: Борис Мисирков, Георги Богданов
Продуценти: Мартичка Божилова, Томас Тилш, Велвет Морару
Оператори: Борис Мисирков, Георги Богданов
Copyright © 2024 Dir.bg.