Зелената книга

Green Book

- 9.5/10

За филма

В разпространение от: 16.11.2018
Премиера в България: 15.03.2019
Производител: Participant Media, DreamWorks, Amblin Partners, Innisfree Pictures, Wessler Entertainment, Universal Pictures
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: 3 награди Оскар 2019 г. (най-добър филм, сценарий и за Махършала Али) и 2 номинации
3 награди Златен глобус 2019 г. и 2 номинации
Награда и 3 номинации от Британската академия 2019 г.

Когато Тони Устата (Виго Мортенсен), охрана в нощен клуб от италианската част на Бронкс, е нает за шофьор от д-р Дон Шърли (Махършала Али), световнопризнат чернокож пианист, приключението на двамата се превръща в приятелство по пътя от Манхатън към южните щати. Там те трябва да разчитат на „Зелената книга“ като пътеводител на безопасните за тъмнокожи места.
Двамата се изправят срещу расизъм, опасности, а историята поразява с топлота, човечност и хумор – Тони и Дон успяват да загърбят различията си, за да оцелеят и да преживеят заедно едно пътуване, което ще запомнят за цял живот.

1962 година е. Трио музиканти и доста отракан, цапнат в устата шофьор-бодигард обикалят „дълбокия Юг“ на Съединените щати в опит да променят трупаните с векове предразсъдъци към хората с цвят на кожата, различен от белия. Начело на триото е виртуозният класически и джаз пианист Доналд Шърли (1927-2013), а „Зелената книга“ е специален пътеводител с хотели и места за хранене и забавление, които са безопасни за тъмнокожи, излизащ ежегодно от 1936 до 1966 г. под името "The Negro Motorist Green Book" (с автор Victor Hugo Green). По време на това турне се поражда сърдечната дружба между Дон и шофьора му Тони Лип.

Приятелството им продължава в реалния живот за прототипите на главните герои до 2013 година, когато Дон и Тони си отиват от този свят в рамките на няколко месеца. Димитър Маринов е в ролята на руския виолончелист Олег.

Прожекция на София Филм Фест: март 2019 г.

Кастинг

Режисьор: Питър Фарели
В ролите: Виго Мортенсен, Махършала Али, Линда Карделини, Себасчън Манискалко, Димитър Маринов, Майк Хатън, Джо Кортезе, Маги Никсън, Франк Валелонга, Ник Валелонга
Сценаристи: Питър Фарели, Ник Валелонга, Брайън Хейс Къри
Продуценти: Питър Фарели, Джим Бърк, Ник Валелонга, Чарлз Уеслър
Музика: Крис Бауърс
Оператор: Шон Портър
Copyright © 2024 Dir.bg.