Сам на скалата

Free Solo

- 10/10

За филма

В разпространение от: 31.08.2018
Производител: Little Monster Films, National Geographic
Разпространител: 23 София Филм Фест 2019
Награди и номинации: Награда БАФТА 2019 г. (най-добър документален филм)
Оскар 2019 г. (най-добър документален филм)

Катерачът Алекс Хонолд е първият човек в света, изкачил 914-метровата скала „Ел Капитан” в националния парк "Йосемити" (планините Сиера Невада) с голи ръце и без осигурително въже.

Изумителен, съкровен и решителен портрет на соло катерача, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта. Напрегнат трилър и вдъхновяваща история за атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Разкрива се и личната цена на успеха. Когато катерачът започва тренировките си, бронята на неуязвимост, която е градил с десетилетия, неочаквано се разпада - Хонолд се влюбва, което нарушава концентрацията му и води до контузии и спънки.

С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, режисьорката на документални филми и носителка на множество награди Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катерене на Хонолд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

„Изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“.
New York Times
„Шедьовър, впечатляващ почти толкова, колкото самото изкачване!“
The Seattle Times

Филмът е отличен от критиците по цял свят като „един от най-впечатляващите документални филми за годината“, „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“. Награден е с три отличия „Изборът на критиката“, три награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.

Снимките са осъществени в САЩ и Мароко.

Телевизионна премиера в България: 03.03.2019 г. по National Geographic.
Прожекции на София Филм Фест: 12. и 25.03.2019 г.

Кастинг

Режисьори: Джими Чин, Елизабет Чай Васарели
В ролите: Алекс Хонолд
Продуценти: Джими Чин, Елизабет Чай Васарели
Музика: Марко Белтрами
Оператори: Джими Чин, Клер Попкин, Майки Шефър
Copyright © 2024 Dir.bg.