Мистър Джоунс

Mr. Jones

Полша, Великобритания, Украйна | 2019г | 141 минути | Биографичен , Драма , Трилър | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 10.02.2019
Премиера в България: 06.12.2019
Производител: Film Produkcja, Crab Apple Films, Film.ua, Studio Orka, Kinorob, Kino Swiat
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Номинация за Златна мечка - Берлин 2019 г. (за най-добър филм)

Филм за уелския журналист Гарет Джоунс (1905-1935), чиито репортажи за Съветския съюз от 1930-те години разкриват ужаса от глада и геноцида в Украйна, въпреки опитите на правителството и други репортери да го накарат да мълчи. Сценарий на американската журналистка от украински произход Андреа Чалупа.

Джоунс (в ролята - Джеймс Нортън) е първият чуждестранен журналист, интервюирал Хитлер след назначаването му за канцлер през 1933 година. Докато работи като съветник на британския политик Лойд Джордж, той започва да търси следващата си голяма история. Навсякъде се говори за съветската „утопия“. Джоунс иска да разбере как Сталин финансира бързата модернизация на Съветския съюз на фона на световната икономическа криза и решава да направи интервю с него. Напуска правителствения си пост и заминава за Москва.

Там среща Ада Брукс (Ванеса Кърби) - британска журналистка, работеща в Москва, която му разкрива, че истината за режима е строго прикривана. Джоунс чува слухове за гладуващи хора, които режимът пази в тайна - разбира за масовия глад, станал известен в историята като „гладомор“. Той успява да заблуди властите и заминава за Украйна. Там става свидетел на истински ужас: милиони са оставени да умират от глад, за да може цялото зърно да се продава в чужбина и така да се финансира Съветската империя...

Шокиращите репортажи на Гарет Джоунс се появят в различни издания на западната преса. Под натиска на Кремъл западните кореспонденти отричат наличието на глад и жестокости.

Джоунс е изгонен от СССР, 29-годишен е застрелян от отвлекли го бандити на пътя между Монголия и Китай.

Във филма се появява и младият Джордж Оруел, който по-късно споделя, че известният му роман-утопия „Фермата на животните“ (1945) е вдъхновен именно от репортажите на Гарет Джоунс.

Агнешка Холанд пред Variety:
„Искахме да опишем целия механизъм, по който Джоунс преминава през кръговете на ада, сблъсквайки бруталната реалност със своя идеализъм, младежки дух и кураж по жив и емоционален начин, просто и директно.
Когато снимахме филма знаехме, че разказваме важна история извън времето. Но чак след това осъзнах колко адекватна на днешния ден е тази история за фалшиви новини, алтернативни реалности, медийна корупция, малодушие от правителства и безразличие към хората.
Проявата на смелост и решителност у Джоунс срещу циничния опортюнизъм на Дюранти все още са толкова актуални. Днес не ни липсват корумпирани конформисти и егоисти; липсват ни такива като Оруел и Джоунс. Затова и ги връщаме отново към живот.“

Прожекция на София Филм Фест: 16.03.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Агнешка Холанд
В ролите: Ванеса Кърби, Джеймс Нортън, Питър Сарсгард, Джоузеф Моул, Михалина Олшанска, Беата Позняк, Кшищоф Печинский
Сценарист: Андреа Чалупа
Продуценти: Андреа Чалупа, Станислав Джеджич
Музика: Антони Лазаркевич
Оператор: Томаш Наумюк
Copyright © 2024 Dir.bg.