Мистър Джоунс

Mr. Jones

Полша, Великобритания, Украйна | 2019г | 141 минути | Биографичен , Драма , Трилър | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 10.02.2019
Производител: Film Produkcja, Crab Apple Films, Film.ua, Studio Orka, Kinorob, Kino Swiat
Разпространител: 23 София Филм Фест 2019
Награди и номинации: Номинация за Златна мечка - Берлин 2019 г. (за най-добър филм)

Филм за уелския журналист Гарет Джоунс (1905-1935), чиито репортажи за Съветския съюз от 1930-те години разкриват ужаса от глада и геноцида в Украйна, въпреки опитите на правителството и други репортери да го накарат да мълчи. Сценарий на американската журналистка от украински произход Андреа Чалупа.

Джоунс (в ролята - Джеймс Нортън) е първият чуждестранен журналист, интервюирал Хитлер след назначаването му за канцлер през 1933 година. Докато работи като съветник на британския политик Лойд Джордж, той започва да търси следващата си голяма история. Навсякъде се говори за съветската „утопия“. Джоунс иска да разбере как Сталин финансира бързата модернизация на Съветския съюз на фона на световната икономическа криза и решава да направи интервю с него. Напуска правителствения си пост и заминава за Москва.

Оказва се, че реално случващото се е строго прикривано от официалната власт. Джоунс разбира за масовия глад, станал известен в историята като „гладомор“. Тайно заминава за Украйна и става свидетел на ужасяваща реалност за изтребването на милиони хора. Шокиращите репортажи на Гарет Джоунс се появят в различни издания на западната преса. Под натиска на Кремъл западните кореспонденти отричат наличието на глад и жестокости...

Джоунс е изгонен от СССР, 29-годишен е застрелян от отвлекли го бандити на пътя между Монголия и Китай.

Във филма се появява и младият Джордж Оруел, който по-късно споделя, че известният му роман-утопия „Фермата на животните“ (1945) е вдъхновен именно от репортажите на Гарет Джоунс.

Кастинг

Режисьор: Агнешка Холанд
В ролите: Ванеса Кърби, Джеймс Нортън, Питър Сарсгард, Джоузеф Моул, Михалина Олшанска, Беата Позняк, Кшищоф Печинский
Сценарист: Андреа Чалупа
Продуценти: Андреа Чалупа, Станислав Джеджич
Музика: Антони Лазаркевич
Оператор: Томаш Наумюк
Copyright © 2019 Dir.bg.