Черните ангели

Black Angels

България | 1970г | 139 минути | Драма , Екшън , Исторически | Официален сайт
- 7.3/10

За филма

В разпространение от: 04.09.1970
Премиера в България: 04.09.1970
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

По мемоарната книга „В името на народа“ (1962 г.) на Митка Гръбчева.

Дейността на партизански бойни групи в България по време на Втората световна война. Под ръководството на комунистическата партия, опонентите й се наказват със смърт от специално обучени младежи - "черни ангели".

Пред смъртта си младежите разкриват своите характери и интимния си свят.

* * * * * * *

Историята, според мемоарите:
В началото на 1943 г. нелегалната Българска комунистическа партия (БКП) взема решение за физическо отстраняване на определени лица срещу евентуално включване на България във войната срещу Съветския съюз. Изготвен е списък на хора, които трябва да бъдат убити. Решението е предадено от секретаря на окръжния комитет на БКП в София Методи Шаторов на ръководителя на бойните групи в града Славчо Бочев (наречен Радомирски). Сформира се отряд от 14 нелегални, разделен на двойки – сред тях са Виолета Якова, Иван Бураджиев и Иван Тодоров. Това са т. нар. градски комунистически партизани в България през годините на Втората световна война, които по време на комунистическия режим са обявени за герои.

Кастинг

Режисьор: Въло Радев
В ролите: Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Йосиф Сърчаджиев, Добринка Станкова, Марин Младенов, Андрей Чапразов, Светозар Неделчев, Славчо Митев
Сценарист: Въло Радев
Продуцент: Атанас Пападопулос
Музика: Симеон Пиронков
По книгата на: Митка Гръбчева
Оператор: Атанас Тасев
Copyright © 2024 Dir.bg.