Бомба със закъснител

Bombshell

САЩ | 2019г | 108 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 8/10

За филма

В разпространение от: 20.12.2019
Премиера в България: 10.01.2020
Производител: Denver and Delilah Productions, Lighthouse Management, Bron Studios, Everyman Pictures, Lionsgate
Разпространител: Форум Филм България
Награди и номинации: Награда (грим и прически) и 2 номинации Оскар 2020 г.
2 номинации Златен глобус 2020 г.
Награда и 2 номинации БАФТА 2020 г.

Филмът разбулва скандал за сексуален тормоз от 2016 г. в мощната и противоречива медийна империя Fox News. Разказана е експлозивната история на жените, които свалят от върха опозорения мъж, който го предизвиква - Роджър Ейлс (Джон Литгоу).

Работата на дългогодишната водеща във Fox News, известната журналистка Гречен Карлсън (Никол Кидман) е спъвана системно, а в крайна сметка е и уволнена, след като отблъсква сексуалните намеци и настъпления на изпълнителния директор Ейлс.

Карлсън става първата жена, която повдига дело за сексуален тормоз срещу Ейлс. Впоследствие към нея се присъединяват множество жени, сред които и противоречивата, доста популярна водеща, юрисконсулт и политически коментатор Мегън Кели (Шарлийз Терон). Кели е една от звездите на Fox News, която не се свени да коментира сексисткото поведение на Доналд Тръмп – тогава все още кандидат за президент на САЩ, но за да не навреди на кариерата си, дълго време отказва да свидетелства срещу Ейлс, въпреки че лично е пряка жертва на поведението му.

Младата помощник-продуцент Кейла Посписил (Марго Роби) е събирателен образ на няколко жени. Тя е амбициозна и интелигентна, но в същото време доста наивна и страда от илюзии по отношение на истинските мотиви на Ейлс да й помогне да се издигне в кариерата...

Роджър Ейлс се присъединява към медийната империя на Рупър Мърдок през 1996 година, като създава и оглавява Fox News. Само за няколко години телевизионният канал става един от най-гледаните на територията на Съединените щати, като по данни от 2015 г. цели 81.4% от всички телевизионни потребители са абонирани за него. Въпреки че слуховете за поведението на Ейлс се носят от години, истината за непристойните му издевателства излиза наяве едва през 2016, когато избухва скандалът, предизвикан от делото на Гречен Карлсън.

Снимките са осъществени през октомври-ноември 2018 г.

Кастинг

Режисьор: Джей Роуч
В ролите: Шарлийз Терон, Никол Кидман, Марго Роби, Джон Литгоу, Кейт Маккинън, Кони Бритън, Марк Дюплас, Роб Дилейни, Малкълм Макдауъл, Алисън Джани, Елизабет Рьом, Алис Ийв, Дженифър Морисън
Сценарист: Чарлз Рандолф
Продуценти: Чарлз Рандолф, Джей Роуч, Шарлийз Терон
Музика: Тиодор Шапиро
Оператор: Бари Акройд
Copyright © 2024 Dir.bg.