Място на силата

Місце сили

Украйна | 2018г | 100 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 14.12.2018
Производител: Power Film Production
Разпространител: Sofia Biting Docs 2019

"Место силы":

Бесарабските българи и България... Познаваме ли се? Какво знае България за нас, бесарабските българи? Знае ли кои сме, с какво живеем, какви са болките и копнежите ни?

Филмът на бесарабската българка Татяна Станева дава отговор на част от тези въпроси. И отговорите са болезнено искрени, защото се базират на преживяното. От нея самата, от предците й, от съселяните. Показана е автентичността на българското село Криничное-Чушмелий в Украйна. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик - основен и най-доходоносен занаят на чушмелийци, зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи, да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Филм-летопис за паметта на малка българска общност, който може да подбуди всеки от нас да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

Прожекция в кино Люмиер - София: 29.03.2019 г.
Прожекция на Sofia Biting Docs: 29.09.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Татяна Станева
Сценарист: Татяна Станева
Продуцент: Татяна Станева
Оператор: Дмитрий Богач
Copyright © 2024 Dir.bg.