Петя на моята Петя

Petya of My Petya

България | 2021г | 94 минути | Драма | Официален сайт
- 7/10

За филма

В разпространение от: 20.03.2021
Премиера в България: 21.01.2022
Производител: BoF Pictures, Консепт студио
Разпространител: bTV Studios

Заглавие по едноименния разказ (1979 г.) на Петя Дубарова.

Съвременна история, свързваща бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова (Алиса Атанасова) и съвременната Петя Монова (Александра Костова). Едната е мъдра и митична, а другата – дръзка и модерна.

Ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен? Как се справяш с разочарованието от любовта? Може ли да да се предадеш, въпреки стремежа да се бориш, или трябва да продължаваш независимо от всичко? Съвременната Петя трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта: дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова.

Новата учебна година започва с внезапни промени. Нов директор, нови правила и тежък инцидент, който ще промени живота на група младежи от XI клас. На фона на несправедливостта в гимназията, едно момиче решава да действа и да се бори срещу всичко, което превръща съучениците й „в консервни кутии без етикети“. Защото системата - в лицето на директор Крачунов - обича послушните и не толерира различните.

Иван Крачунов (Юлиан Вергов) е новият директор на английската гимназия в Бургас. Интелигентен, амбициозен, професионалист, но също така бюрократ без въображение - образ на системата, която заплашва различните и талантливите. Сблъсъкът между него и Петя Монова е неизбежен...

Филмът е провокиран както от стиховете на Петя Дубарова (1962-1979), така и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на създателите му; от факта, че случилото се с нея преди почти 40 години се случва и днес – никой не може да победи в битката срещу системата, но това не означава, че трябва да спрем да опитваме.

Снимките са осъществени през юни-юли 2019 г. в Бургас.

Прожекция на София Филм Фест: 20.03.2021 г.
Прожекция на Златна роза - Варна: 25.09.2021 г.

Начало на разказа "Петя на моята Петя", 05.01.1979:
"Страшен дявол е тази Петя. Обу белите джинси и изчезна някъде. Позволих си да й кажа, че подгъвът на левия и крачол се е разпрал, но тя не ме чу, захапа някаква немита ябълка, огледа се в голямото огледало в антрето, тръсна черни коси, разкопча и второто копче на бялата си блуза и сигурно се хареса, защото хукна по стълбите. А аз останах пак сама... Коя съм аз ли? Аз също съм Петя. Тя - това съм аз, аз - това е тя, но така е за пред хората. А иначе само аз си знам какво е да бъдеш Петя на моята Петя..."

Кастинг

Режисьор: Александър Косев
В ролите: Александра Костова, Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов, Емил Марков, Моню Монев, Мартин Методиев, Искра Донова, Орлин Павлов, Александър Милчев
Сценаристи: Нели Димитрова, Валентина Ангелова
Продуценти: Николай Урумов, Кръстьо Ламбев
Музика: Георги Стрезов
По книгата на: Петя Дубарова
Оператор: Иван Вацов
Copyright © 2024 Dir.bg.