Мълчание с достойнство

Silence with Dignity

България | 2020г | 60 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 03.09.2020
Производител: Адела Медия 99
Разпространител: Аполония 2020

Разказ за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино - Ирина Акташева и Христо Писков. Някои от филмите им са забранявани от цензурата, каквато е ориста на шедьовъра „Понеделник сутрин“ (1966), показан на голям екран 22 години след като е заснет.

Лентата за живота и творчеството на двамата талантливи български кинорежисьори надниква отвъд емблематичните им филми, включително и онези, чиято реализация е била спряна; търси критериите, според които по времето на комунизма един филм е бил определян като „твърде опасен“; разказва за механизмите на цензурата, за упоритостта, творческото оцеляване и за мълчанието, заредено с достойнство. Разкриват се неизвестни детайли от историята на българското кино и се отправя поглед към взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията по онова време.

„В основата на филма, на пръв поглед „исторически“ и изпълнен със спомени и атмосфера на отминалите години, е залегнал въпросът за интелектуалната почтеност и творческата съвест и безкомпромисност, независимо от политическото издевателство на властимащите.“
Адела Пеева

Прожекция на Аполония - Созопол, лятно кино: 03.09.2020 г.
Прожекция на София Филм Фест: 29.09.2020 г.

Кастинг

Режисьори: Адела Пеева, Антоний Дончев
Сценаристи: Адела Пеева, Люсиена Крумова
Продуцент: Адела Пеева
Оператор: Eмил Топузов
Copyright © 2024 Dir.bg.