ДАУ. Наташа

DAU. Natasha

Германия, Украйна, Великобритания, Русия | 2020г | 146 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 26.02.2020
Производител: Phenomen Berlin Filmproduktions, Phenomen, Phenomen Films, Phenomen Ukraine
Разпространител: 24 София Филм Фест 2020
Награди и номинации: Награда „Сребърна мечка“ за операторско майсторство (Юрген Юргес) от Берлин 2020 г. и номинация за Златна мечка

По мемоарите "Академик Ландау. Как мы жили. Воспоминания" (изд. 2015 г.) на Конкордия Терентьевна Ландау-Дробанцева (1908-1984), съпругата на съветския физик Лев Ландау (1908-1968).

Наташа (в ролята - Наталия Бережная) работи в стола на засекретен съветски научен институт през 50-те години. Тя пие много, обича да говори за любовта и влиза в романтична връзка. Държавна сигурност се намесва... Една радикална и провокативна история за насилието.

Животът в института по физика протича зад затворените врати на различни кабинети. Но има едно място, което обединява всички независимо от социалното им положение - това е бюфетът. Сред ябълките, сирената и бутилките се водят разговори за всичко - от учените и техните жени, от чужденци, работен персонал, участници в научни експерименти. Двете сервитьорки, Оля (Олга Шкабарня) и Наташа, пъргаво сноват между тях. След тежкия работен ден те отсервират и разпускат с няколко чаши. Започват разговор за любовта. Наташа, жена с опит, вярва в единствената и непреходна любов. Младата Оля се измъква с шеги.

Когато Оля организира официална вечеря за пристигналия френски учен Люк (Люк Биже), тя кани и Наташа. Наташа не говори нито френски, нито английски. Алкохолът се лее, тостовете са един след друг, французинът се поддава на славянското очарование и бързо се напива. Вербалното неразбиране престава да е пречка. Накрая ученът и сервитьорката отхвърлят всички прегради и се отдават на нежен и страстен секс, след известна борба със съветското бельо.

На следващия ден ролите се връщат на мястото им: Люк обядва, Наташа сервира. Продължение на любовната авантюра не се очаква. Но ще има последствия! В мрачния си кабинет, началникът на първи отдел чрез жестоки изтезания ще помогне на Наташа да си спомни, че съветската жена не бива да има вземане-даване с чужденци.

Филмът е част от дълго подготвяна и предизвикваща сериозни дискусии поредица "Дау" от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации на руския режисьор Иля Хржановский. На фестивала в Берлин "ДАУ. Наташа" участва в основния конкурс, а филмът "ДАУ. Дегенерация" - в Berlinale Special. Подготвят се още 3 филма за първия ДАУ-блок.

Кастинг

Режисьори: Иля Хржановский, Екатерина Ортел
В ролите: Наталия Бережная, Олга Шкабарня, Александр Божик, Алексей Блинов, Анатолий Сидко, Люк Биже, Раиса Волошчук, Валерий Андреев, Владимир Ажиппо
Сценарист: Иля Хржановский
Продуценти: Сергей Адоньев, Филип Бобер, Артьом Васильев
По книгата на: Кора Ландау-Дробанцева
Оператор: Юрген Юргес
Copyright © 2024 Dir.bg.