Джери Магуайър

Jerry Maguire

- 10/10

За филма

В разпространение от: 13.12.1996
Премиера в България: 21.03.1997
Премиера на видео: 20.10.1997
Производител: TriStar Pictures
Награди и номинации: Оскар 1997 (за Куба Гудинг мл.)
4 номинации за Оскар 1997
Златен глобус 1997 (за Том Круз)
2 номинации за Златен глобус 1997

Преуспяващ спортен агент зарязва работата заради идеалите си, но намира любовта.

Джери Магуайър (Том Круз) е човек, който е наясно с нещата. Като висш агент в СМИ (Спортен Мениджмънт Интернешънъл), Джери е безспорен майстор в своята област. Той е красив, чаровен и предан на своята прочута клиентка и бляскава годеница - Ейвъри Бишъп (Кели Престън) - журналистка към Националната футболна лига. Нейният подход към секса и връзките прилича на програма за свръхнатоварване и би могъл да се сравни само с професионалните й амбиции...

Проблемът е в това, че умът, душата и устата на Джери обикновено са на автопилот. Бива го в приятелствата, но, както твърдят многобройните му бивши гаджета, не и в интимните връзки. Всъщност Джери Магуайър лекува своите недостатъци едва след като те му докарат някой пореден и винаги неочакван за него провал. Този мъж с призвание бива уволнен от СМИ след един необмислен акт - написването на бунтарско предложение за триумфално бъдещо развитие на агенцията със заглавие "Нещата, които си мислим, но не казваме: бъдещето на нашия бизнес". Декларацията на Джери, написана спонтанно през една свободна от задължения нощ, стига до идеалистичното заключение, че компанията трябва да се съсредоточи в истински грижи за по-малко на брой клиенти, като се наблегне на качеството - за сметка на количеството. Хората, а не парите, са най-важното.

Седмица след като огласява своята декларация, Джери най-безцеремонно бива уволнен. Лишен от работа, самочувствие и в не малка степен от своята идентичност, упоритият, но намиращ се на ръба на нервна криза Джери е принуден да започне всичко от нулата.
В своето пътешествие към реабилитацията той бива последван от двама доста различни съюзника: единственият останал му клиент, при това възлагащ на своя развихрил се агент неукротимото си желание за върховна слава и богатство - Род Тидуел (Куба Гудинг мл.), централен нападател от отбора на “Arizona Cardinals”, но не от най-добрите; и Дороти Бойд (Рене Зелуегър) - 26-годишна самотна майка.

На свой ред, вдъхновена от декларацията на Джери и неговия потенциал за пълноценно присъствие в човешкото общество, тя с готовност заменя службата си като счетоводителка в СМИ с доста несигурното бъдеще при новия си шеф.

Другите по-важни роли във филма изпълняват Бони Хънт (като Лоръл Бойд, комично-циничната, но любяща сестра на Дороти); Регина Кинг (като Марси Тидуел, преданата съпруга и пламенна защитничка на Род, преследваща безмилостно Джери да работи дори в ущърб на съпруга й).

Джей Мор играе Боб Шугър - двуличния агент от СМИ. Той, без много да му мисли, нанася своя удар в гърба на Джери, а после открадва всичките му клиенти. Джери О'Конъл се превъплъщава във Франк Къшман - колежанин и футболна звезда, страстен читател на Буковски, станал главната причина за продължаващата война между Магуайър и Шугър.

6-годишният Джонатан Липники дебютира в киното в ролята на Рей Бойд - умния и любящ син на Дороти. В екипа участва и изявяващият се като актьор популярен музикант Глен Фрей, който представя Денис Уилбърн, опърничавият собственик на отбора "Arizona Cardinals”.

Кастинг

Режисьор: Камерън Кроу
В ролите: Джонатан Липники, Джей Мор, Регина Кинг, Бони Хънт, Кели Престън, Джери О'Конъл, Глен Фрей, Рене Зелуегър, Куба Гудинг мл., Том Круз, Джей Мор
Сценарист: Камерън Кроу
Продуценти: Джеймс Брукс, Камерън Кроу
Музика: Нанси Уилсън
Оператор: Януш Камински
Copyright © 2024 Dir.bg.