Стихията Медея

The Medea Element

България | 2020г | 90 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 09.04.2020
Производител: Спотлайт
Разпространител: Master of Art 2020

Историята на обявения за "Културното събитие на 2019 г." проект Медея - от първите репетиции до големия порой.

Една от рядко играните пиеси в съвременния театър, е древногръцката трагедия “Медея“. Aктрисата Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 година тя стартира театралния и социален проект „Медея“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София. В психо-драматични работилници и художествени ателиета децата разиграват сцени от трагедията и създават рисунки, провокирани от конфликта между майката и бащата. Включват се и студенти на Снежина Петрова от Нов български университет.

Проектът става част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Неговата кулминация е едноименното представление с режисьор Десислава Шпатова, което трябва да се изиграе един-единствен път на Античния театър в Пловдив. Две години работа, репетиции, емоции и стихии се сблъскват в този ден: 28 юни 2019 година.

Участват актьорите Снежина Петроева, Петър Дочев, Владо Пенев, Койна Русева, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Ася Иванова и Георги Гоцин заедно с изключителния Античен хор от студенти в НБУ. Документирана е и голямата Цветана Манева, останала в историята със своята роля в прочутата „Медея” на Любен Гройс и Пловдивския театър. Ще видим още преводача на текста гл. ас. д-р Георги Гочев, режисьора Десислава Шпатова и композитора Асен Аврамов.

Прожекции: Master of Art Festival Online - 09-30.04.2020 г.
Прожекция в Euro Cinema - София: 20.08.2020 г.

Кастинг

Режисьор: Найо Тицин
Copyright © 2024 Dir.bg.