Танцът на пингвините

- 0/10

За филма

В разпространение от: 16.10.2020
Разпространител: Purple Rain Film Distribution

Маестро Теодосий Спасов той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята - едномесечното пътуване се оказва по-дълго от самия престой на Антарктида. Какво преживява той, как успява да създаде там своя последен музикален албум заедно с китариста Християн Цвятков и какво представлява животът на ледения континент през погледа на един творец.

Теодосий Спасов и китаристът Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара, които се превръщат и в първия музикален албум от Антарктида. "Каква публика са пингвините? След всяко парче чуваме само тихи възгласи", шегува се маестро Спасов.

От испанския полярен кораб “Есперидес” до престоя на българската експедиция в китайската полярна база и концерта на мелодичния кавал и хармоничната китара в испанската - филмът е красив разказ за истинската връзка между хората. За мечтите и това как те се сбъдват с помощта на приятел. За това как оцеляваш с помощта на непознат. И как продължаваш напред, въпреки вятъра.

Във филма ще видим и любопитни забележителности в българската полярна база на о-в Ливингстън, Антарктида - фургона, в който първите български полярници са се подслонявали по време на експедициите. Един епизод от живота на континента - такъв, какъвто е той днес за полярните изследователи и пътешествениците-авантюристи. Сурова, но ослепително красива природа. Оглушителен шум от падащи ледени блокове, но тих и кротък живот на морската фауна. Там, където под снега понякога се крият дълбоки ледени цепнатини, отприщват се реки от топенето на ледниците, срутват се ледени блокове, извиват се внезапни бури. На Антарктида често има дни, в които просто не излизаш навън, а и от себе си...

Филмът се реализира от Българския антарктически институт с финансовата подкрепа на фондация “Лъчезар Цоцорков” и е посветен на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Премиерни прожекции: кино “Модерен театър” Панагюрище - 16.10.2020 г. и кино “Влайкова” София - 20.10.2020 г.

Кастинг

Режисьор: Ема Константинова
В ролите: Теодосий Спасов, Християн Цвятков
Продуцент: Христо Пимпирев
Оператор: Румен Василев
Copyright © 2024 Dir.bg.