Блаженият

The Blessed

България | 2020г | 106 минути | Драма | Официален сайт
- 7.8/10

За филма

В разпространение от: 30.09.2020
Премиера в България: 03.06.2022
Производител: Incomes Project, БНТ, Доли Медия Студио
Разпространител: А Плюс Филмс

По повестта „Боби Блажения и другия Американец“ (2015 г.) на Емил Андреев.

Непорочна любов, безценно лекарство и случайна среща с бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 г. погубват разсъдъка му, но той спасява своята невинна душа.

Историята на Боби (Александър Тонев) е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие. Пътят на добрия, упорит и грижовен човек никога не е лесен, но делата и успехите му винаги се помнят. Една иcтopия зa 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие - лекрство за най-страшната по онова време болест, туберкулозата.

Книгата на Емил Андреев е по истински случай - Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел "Солун“, наистина се е случила. "Историята е низ от исторически факти, от най-дребните детайли на прототипи и случки, до общоисторическите процеси, които са се развивали в тези три епохи, които обхваща филма. Истинската история тръгна от самия прототип. Имаше такъв човек в ломската психиатрия, който беше тих луд и разнасяше вестници", казва Емил Андреев.

Прототипът на сервитьорката Катя (Лорина Камбурова) също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш. Снимките на продукцията започват през 2018 г. и са изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век.

Прожекция на Златна роза - Варна: 30.09.2020 г.
Прожекция на София Филм Фест: 14.03.2021 г.
Прожекция във филмотечно кино Одеон - София: 09.06.2021 г.
Прожекция на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми - Варна: 17.09.2021 г.
Прожекция на София Филм Фест - Русе: 05.11.2021 г.
Специална премиера - Русе: 27.05.2022 г. (една година от смъртта на актрисата Лорина Камбурова)

Кастинг

Режисьор: Станимир Трифонов
В ролите: Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов, Александър Станкулов, Пламен Димов, Людмил Христов
Сценаристи: Емил Андреев, Боряна Милушева-Дукова
Продуцент: Пламен Йорданов
Музика: Георги Стрезов
По книгата на: Емил Андреев
Оператор: Кирил Проданов
Copyright © 2024 Dir.bg.