Живот от живота

- 0/10

За филма

В разпространение от: 01.09.2021
Премиера в България: 17.09.2021
Производител: Арго филм, БНТ, А Плюс Филмс
Награди и номинации: Награда на 19 Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми - Варна 2021 г.

Пресичат се пътищата на няколко напълно непознати и несвързани помежду си герои: 39-годишен журналист, 37-годишен рекламен агент, 23-годишен студент, 51-годишен фитнес инструктор и 35-годишен фермер. Общото между тях е нуждата от животоспасяваща трансплантация на органи. Един от тях вече е претърпял успешна трансплантация, докато останалите все още чакат.

България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. Зад тази цифра се крият реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора. И на техните семейства.

В България, в която беше направена първата в Източна Европа трансплантация на сърце (1986 г.), днес тези операции са малко и с всяка година стават все по-малко.

„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.

Филмът се опитва да промени тази тъжна статистика. Участват Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne /Йоан Ценков/, Марияна Резова, Ангел Трендафилов-Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев, д-р Николай Младенов.

Прожекция на Аполония - лятно кино Созопол: 01.09.2021 г.
Прожекция на Sofia Summer Fest: 11.09.2021 г.
Прожекция на фестивала София ДокуМентал - Дом на киното: 13.09.2021 г.
Прожекция на открито пред входа на Морската градина - Варна: 20.09.2021 г.

Кастинг

Режисьор: Стефан Командарев
Сценаристи: Теодора Стоилова-Дончева, Стефан Командарев
Продуценти: Стефан Командарев, Катя Тричкова
Музика: Вилиян Платиканов
Оператор: Веселин Христов
Copyright © 2024 Dir.bg.