Отново съм тук

Here I Am, Again!!!!

България | 2021г | 102 минути | Документален | Официален сайт
- 10/10
Програма:

За филма

В разпространение от: 06.05.2021
Премиера в България: 03.12.2021
Производител: Тара Трий Пикчърс, Агитпроп
Разпространител: Лента / Би Ес Филмс
Награди и номинации: Награда "Genziana d’Oro", премия "“Citta di Bolzano” - най-добър изследователски и приключенски филм от фестивала в Тренто, Италия 2021 г.

Филмът проследява опита на Боян Петров да изкачи връх Шиша Пангма, Хималаите, който се оказва и последният в кариерата на алпиниста. Именно там 45-годишният Боян изчезва след 3 май 2018 г.

Само месец след като едва оцелява след блъсване от кола алпинистът, еколог, спелеолог и зоолог Боян Петров започва своето поредно възстановяване и дълга подготовка, за да довърши мечтатата си – да качи всичките 14 осемхилядника. Без допълнителен кислород и три пъти преборил рак, Боян вече е изкачил 10 от тях. Сега е ред на световния гигант Еверест. За тази цел алпинистът стартира своето пътешествие, загрявайки с най-малкия сред 8-хилядниците - “джуджето” Шиша Пангма, номер 11 в неговия списък.

Неочакван обрат на съдбата води до изчезването на Боян само на метри под върха, което води до безпрецедентна междудържавна спасителна акция по въздух и земя между Непал, Китай и България. Лентата проследява възстановяването от катастрофата и пътя на Боян Петров към заветния Еверест.

Поли Генчева: “Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който дори след тежкия инцидент не се отказа, а продължаваше да следва целта, плана и мечтите си. Обещанието, което дадох на Боян на летището преди да замине, че ще направим изключителен филм за него, не ми даваше мира и това беше най-силният ми мотив да завършим лентата... Това е филм за една българска легенда, за един от героите на новото ни време“.

Филмът е и за обединяването на няколко държави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот.

Прожекция на Киномания: 29.11.2021 г.

Кастинг

Режисьор: Поли Генчева
Сценаристи: Поли Генчева, Нина Алтъпармакова
Продуценти: Поли Генчева, Мартичка Божилова
Музика: Георги Стрезов, Above & Beyond
Оператор: Красимир Андонов
Copyright © 2021 Dir.bg.