Клетниците (1998)

Les Misérables

Великобритания, Германия, САЩ | 1998г | 131 минути | Драма , Исторически , Криминален | Официален сайт
- 9/10

За филма

В разпространение от: 01.05.1998
Премиера в България: 04.12.1998
Производител: Columbia Tristar

Епична сага за любовта, честта и страстта,
разиграла се на фона на драматичната действителност във Франция през 19-и век. Внушителна и ярка интерпретация от датския режисьор Биле Аугуст на класическия едноименен роман (1862 г.) на Виктор Юго.

След 20 години каторга за дребна кражба, Жан Валжан (Лиам Нийсън) намира подслон в дома на един свещеник (Милан Рис). Оскотял от затворническия живот, през нощта той го обира и побягва, но бива заловен от полицията. С великодушен жест свещеникът го спасява и му подарява ограбеното, като казва, че по този начин спасява душата му.

Още 10 години по-късно, Валжан е кмет на тихо провинциално градче. Но за нещастие пристига нов началник на полицията, който се оказва Жавер (Джефри Ръш) - бивш негов надзирател от каторгата. Той го разпознава и решава да го изобличи. Жан Валжан е принуден да бяга, като същевременно трябва да спаси малката Козета (8-годишната Мими Нюман) - дъщеря на бедната работничка Фантин (Ума Търман). Заедно с детето, той намира убежище в манастир край Париж.

Минават години и у Козета (Клеър Дейнс) назрява желанието да опознае света зад манастирските стени. Макар и неохотно, Валжан се съгласява.
В Париж царят смутни времена. Сред народа расте недоволство от кралската тирания. На един митинг Козета среща Мариус (Ханс Матисън) - красив студент революционер. Двамата се влюбват и започват да се срещат. По този начин обаче, Мариус отвежда Жавер - който го следи - право при Жан Валжан!

В навечерието на революцията Валжан проумява силата на любовта на Козета и с цената на саможертвата си спасява нейния любим. Така той за последен път се сблъсква със своя смъртен враг...

Кастинг

Режисьор: Биле Аугуст
В ролите: Милан Рис, Алекс Нортън, Франк О'Съливан, Мими Нюман, Клеър Дейнс, Питър Вон, Ханс Матисън, Лиъм Нийсън, Ума Търман, Джефри Ръш
Сценарист: Рафаел Иглесиас
Продуценти: Сара Радклиф, Джеймс Горман
Музика: Безъл Поледурис
По книгата на: Виктор Юго
Оператор: Йорген Першон
Copyright © 2024 Dir.bg.