Сбогом, Леонора

Leonora addio

Италия | 2022г | 90 минути | Драма
- 0/10

За филма

В разпространение от: 17.02.2022
Премиера в България: 17.02.2023
Производител: Stemal Entertainment, Istituto Luce Cinecitta, Cinemaundici, Rai Cinema, 01 Distribution
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Награда ФИПРЕССИ от Берлин 2022 г. и номинация за Златна мечка (Паоло Тавиани)

Три сюрреалистични погребения се преплитат с убийството на сицилианско момче, имигрант в Бруклин.

Невероятните приключения на праха на Пирандело и мъчителното пътуване на урната му от Рим до Агридженто, където ще се състои погребението му 15 години след неговата смърт. Историята се преплита с последния разказ на Пирандело „Гвоздеят“, написан двайсет дни преди да умре. В него младият Бастианеду, изтръгнат от ръцете на майка си в Сицилия, е принуден да последва баща си през океана. Неспособен да се справи с травмата, той е подтикнат към необмислена постъпка.

"Ръководен от свободния дух на гения на Пирандело, режисьорът смесва поезия, меланхолия, но и ирония, фантазия и радост, за да ни разкаже мистериите на живота, смъртта и паметта"
ФИПРЕССИ

* * * * * * *

Филмъе посветен на покойния брат на Паоло Тавиани - Виторио Тавиани.
Луиджи Пирандело (1867-1936), великият сицилиански писател и драматург, винаги е бил обичан от двамата тоскански режисьори. Призракът му продължава да броди из киното на Паоло Тавиани, който създава нещо като светски реквием с трогателна нежност, с елементи на фарс и комедия. "Сбогом, Леонора" няма нищо общо с едноименната творба на Пирандело.

Начало: черно-бяло, театър. "Сладостта на славата не може да компенсира горчивината на цената й", казва Пирандело чрез гласа на актьора Роберто Херлицка вечерта на връчването на Нобеловата награда в Стокхолм (1934). "Никога не съм се чувствал толкова самотен и тъжен", продължава той, докато го виждаме в архивен филм, седнал сред публиката в очакване на церемонията. После писателят е в леглото в голяма и гола стая, където децата му влизат през вратата като малки и растат и стареят, докато се приближават до смъртния му одър.

Първата част на филма е посветена на следсмъртната съдба на урната с праха на Пирандело. Пътуването й от римското гробище Верано, където е съхранявана до края на Втората световна война, до Сицилия, е дръзко приключение. Кметът (Фабрицио Феракане) се движи между суеверия и шеги на съдбата: пилотът на самолета не иска да лети с труп; после пътниците във вагона трета класа играят на карти върху сандъка с прахта; джип се движи между велосипеди. Епископът в Сицилия не желае да благослови кремирано тяло, затова го прехвърля в ковчег, но в града се намира само детски. Присъстващите на погребалната процесия 15 години след смъртта на писателя са убедени, че в него има джудже... Всичко става като в театър на абсурда в стил Пирандело. Вместо да бъде разпръснат, прахът му е положен в камък мавзолей, където е и до днес.

Трагикомичното пътуване е пътешествие из живота, историята и киното на Италия. Разказан е XX век - войни, бедност и имиграция.

Във втората, самостоятелна част, режисьорът взима последната новела на Пирандело "Пиронът", писана 20 дни преди смъртта му по истинска история. Действието се развива в Ню Йорк през 1930-те години: италианските имигранти в Америка. Малко момче (Матео Питирути) е взето насила от ръцете на майка си в Сицилия и доведено по принуда в Ню Йорк от баща си, за да работи в ресторант. То прави необясним жест, като се намесва в кавга между две момичета с дълъг пирон... Смъртта в началото на филма, за която не е възможно да се направи погребение, е последвана от смърт, която няма обяснение. С меланхоличен тон на сбогуване виновникът се връща на гробището всяка година до дълбока старост.

Прожекции на София Филм Фест: 13.-28.03.2022 г.

Кастинг

Режисьор: Паоло Тавиани
В ролите: Фабрицио Феракане, Матео Питирути, Дания Марино, Дора Бекер, Клаудио Бигали, Роберто Ерлицка
Сценарист: Паоло Тавиани
Продуцент: Донатела Палермо
Музика: Никола Пиовани
Оператори: Паоло Карнера, Симоне Дзампани
Copyright © 2024 Dir.bg.