Второто освобождение

България | 2021г | 60 минути | Документален | Официален сайт
- 10/10

За филма

Производител: Омега филмс
Разпространител: 25 София Филм Фест 2021

Хроники и документи за съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 г. Какво струва на страната издръжката на Червената армия и какво означава нейното присъствие в България – освобождение за малцина, окупация за мнозина. Само факти без никаква политизация.

В една паметка на Политотдела на Трети украински фронт се казва, че руснаците за втори път ни освобождават от чуждо робство. С тази паметка машината на манипулацията е завъртяна и тя не спира и до днес. Паметникът на Червената армия е материално доказателство за това.

А документите разкриват, че не става дума за освобождение, а за неприкрита окупация и управление, възложено на местни, сервилни политически въжеиграчи. Изразът сервилни е от доклад на делегациите от САЩ и Англия.

Сценаристите проф. Евелина Келбечева и проф. Светослав Овчаров, който е и режисьор, с консултанта доц. д-р Михаил Груев не си позволяват никаква интерпретация на архивните документи. Според член 15 от примирието България е длъжна да издържа съветските войски. И това продължава три години. Издръжката за година е над 133 милиарда лева при бюджет от 141 милиарда на държавата. На практика това са репарации, непосилни за България.

Съветските войски остават в България до декември 1947 г. (за да гарантират правилния изход от Референдума за република или монархия). Правителството се осмелява да напише писмо до ген. Бирюзов, командващ Съюзническата комисия и съветските войски в България, че Сталин е обявил края на войната след капитулацията на Япония през септември 1945 г. - и че това е основание член 15, уреждащ нашите задължения за издръжка на съветските войски, да престане да действа. Генерал Бирюзов не им отговаря...

Финансовият израз на "второто освобождение" демаскира една арогантна окупация. Селяните са измъчвани от огромни налози, сключен е заем за свободата на стойност 45 милиарда лева. Тези пари никога не са били върнати на притежателите на облигации. Втора драматургична линия на филма е свързана с криминалните прояви (кражби, обири, изнасилвания, прегазени хора) на съветски войници и офицери.

Прожекция на София Филм Фест: 17.09.2021 г.
Прожекции на София Филм Фест: 20.-24.03.2022 г.

Кастинг

Режисьор: Светослав Овчаров
Сценаристи: Светослав Овчаров, Евелина Келбечева
Продуценти: Светослав Овчаров, Евелина Келбечева
Оператор: Светла Цоцоркова
Copyright © 2024 Dir.bg.