Чърчил и филмовият магнат

Churchill and the Movie Mogul

Великобритания | 2019г | 60 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: January Pictures
Разпространител: 7 Master of Art 2022

Уинстън Чърчил е бил луд по киното – със сигурност повече от който и да било друг политик в историята. Преди Втората световна война един от най-влиятелните унгарско-британски филмови продуценти – Александър Корда – наема Чърчил като сценарист, асистент-продуцент и исторически консултант срещу сериозен хонорар, с което полага началото на уникално сътрудничество. Когато избухва войната, тяхното сътрудничество става още по-неоценимо.

Чърчил изпраща Корда на шпионска мисия в Холивуд през май 1940 г. с цел да въвлече Америка във войната - чрез направата на пропаганден филм. През март 1941 г. излиза "That Hamilton Woman" ("Лейди Хамилтън") с действие по време на Наполеоновите войни, с участието на Вивиан Лий и Лорънс Оливие. Сюжетът е подобен на филма "Fire over England" (1937), в който също играят Лий и Оливие, само испанците от 1588 г. са заменени с Наполеон - а проблемът е Хитлер. Лорънс Оливие изрича думите "не може да сключите мир с диктатори, трябва да ги унищожите, да ги изтриете" - написани, според мълвата, от Чърчил.

Американското правителство разследва Холивуд за пропаганда в кинофилми - нарушение на раздел 601 от страна на "Alexander Korda Films", действащи като агент на британското правителство...

Като използва наскоро открити документи, филмът разкрива тази тайна мисия и приятелството зад нея.

Кастинг

Режисьор: Джон Флийт
Продуцент: Джон Флийт
Музика: Майкъл Макевой
Оператор: Колин Кларк
Copyright © 2024 Dir.bg.