Сбогом, глупаци

Adieu les cons

Франция | 2020г | 88 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 06.07.2020
Производител: ADCB Films, Gaumont, France 2 Cinema
Разпространител: Френски институт в България
Награди и номинации: 6 награди и 6 номинации Сезар 2022 г.

"Bye Bye Morons":

Трима главни герои, затънали в нарастваща нелепост, се сблъскват с различни ситуации. Срещат се неизлечимо болна жена, самоубиец и слепец. Полицията е по петите им - при неистови преследвания, сблъсъци и обрати те се плъгат в бездната на технологиите... В градската среда, където разпознаването на лица, свързването на множество файлове и цифровото проследяване са възможни, цари замърсяване, бюрокрация и дефицит на човешко общуване.

43-годишната фризьорка Сюз Трапе научава, че е сериозно болна от автоимунно заболяване - белите й дробове няма да преживеят огромната доза спрейове, използвани в нейния козметичен салон. Тя решава да издири детето, което е била принудена отродителите си да изостави, когато е била едва на 15.

Лудешкото й приключение, изпълнено с бюрократични спънки, я среща с Жан Батист - Жи Бе, 50-годишен мъж, страдащ от професионално „прегаряне“. Той е експерт по информатика, научил, че мястото му е предназначено за по-млад от него служител и ще бъде изместен от компанията, на която е отдал целия си живот. Жан би искал да сложи край на живота си на работното място, но не успява. Мъжът на средна възраст решава да каже звучно "Сбогом, глупаци" на света около себе си, но сглобената с цел самоубийство самоделна установка го пропуска и ранява напълно страничен човек.

Техните пътища се пресичат с г-н Серж Блен – сляп архивар, ослепял от полицейски злоупотреби, склонен към прояви на свръхентусиазъм. Той е и ясновидец, облечен като Жокера от „Батман“.

Това необичайно трио се впуска в неистово издирване из целия град на отдавна изгубеното дете на Сюз. Кои всъщност са „глупаците“? Полицията, както и администрацията и дигитализираният свят, населен със зомбита, които в градския транспорт остават блажено залепени за телефоните си. Обсебени от тях, те дори не забелязват заобикалящата ги среда, оприличена на студен затвор. На тази сивота и на пълчищата на „глупаците“ се противопоставят земни и цветни образи.

Прожекция в кино "Люмиер" - София (Киномания 2020): 10.04.2021 г.
Прожекция в зала "Славейков" - София: 13.04.2021 г.
Прожекция на Любовта е лудост - Варна: 05.09.2021 г.
Прожекция в Дом на киното - София: 07.08.2022 г.

Кастинг

Режисьор: Албер Дюпонтел
В ролите: Виржини Ефира, Албер Дюпонтел, Никола Мари
Сценарист: Албер Дюпонтел
Продуцент: Катрин Бозорган
Музика: Кристоф Жюлиан
Оператор: Алексис Кавиршин
Copyright © 2024 Dir.bg.