Майка

Mother

България, Германия, Хърватия, Полша | 2022г | 117 минути | Драма | Официален сайт
- 5.5/10

За филма

В разпространение от: 24.09.2022
Премиера в България: 13.01.2023
Производител: MQ Pictures, Ню Бояна Филм, Focus Media, Ostlicht Filmproduktion
Разпространител: No Blink!

Истинската история на българката Елена Панайотова, която чрез силата на изкуството променя стотици детски съдби. Тя се бори да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип родителство.

Елена (Дария Симеонова), влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Тя пробва различни терапии за забременяване. Неуспешно се опитва да убеди по-възрастния си съпруг, известния диригент Леон Майер (Леон Лучев), да остане с нея в България и да продължат опитите. Междувременно Елена създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка. Тъкмо когато Леон вече е узрял за идеята да пробват инвитро, Елена е поканена да адаптира своята програма в Кения. Изправена пред избор между копнежа да има свое дете и да помогне на стотици сираци да мечтаят, Елена ще преоткрие смисъла на думата „майка”.

Все повече съвременни семейства носят и крият болката си, опитвайки се да имат деца, но има и други пътища към тази мечта - „алтернативна форма на майчинство“. Героинята успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Филм за изкуството като преобразяваща сила.

Децата участници във филма и в България, и в Кения не са актьори – те са сираци или деца от улицата.

Прожекция на Златна роза - Варна: 24.09.2022 г.
Прожекция на Киномания: 17.11.2022 г. (откриващ филм).

Кастинг

Режисьор: Зорница София
В ролите: Дария Симеонова, Дария Димитрова, Леон Лучев, Перис Уамбуи, Стив Матиас
Сценаристи: Зорница София, Миглена Димова
Продуценти: Зорница София, Петър Минчев - Гущера
Музика: Дарко Маркович
Оператор: Крум Родригес
Copyright © 2024 Dir.bg.