Алени платна

L´envol

Франция, Италия, Германия | 2022г | 100 минути | Драма , Исторически , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 11.01.2023
Премиера в България: 10.02.2023
Производител: CG Cinema, Avventurosa, The Match Factory, Arte France Cinema, ZDF, Rai Cinema
Разпространител: СинеЛибри

"Scarlet"

По мотиви от повестта-приказка „Корабът с алените платна“ (изд. 1923 г.) на руския писател Александър Грин.

Еманципацията на една жена в продължение на двайсет години (1919 - 1939 г.), време на големи изобретения и големи мечти.

Рафаел (в ролята - Рафаел Тиери) се завръща в началото на 1919 г. от бойните полета на Първата световна война в Нормандия, изтощен и накуцващ. Там научава, че жена му е починала, оставяйки след себе си безпомощно бебе – момиченце на име Жюлиет, което той трябва да се научи да обича.

За съжаление, жителите на селото не посрещат Рафаел с отворени обятия. Грижовната вдовица Аделин (Ноеми Лвовски) приютява Рафаел и дъщеря му във фермата си и влиза в ролята на майка на Жюлиет.

Увлечена по музиката и пеенето, едно лято самотната Жюлиет (Жюлиет Жуан) среща “магьосница”, която й обещава, че “алени платна” ще я отведат далеч от селото. "Когато станеш красива млада жена, една сутрин, ще зърнеш алени платна в небето. Те ще са за теб. И ти ще отлетиш с тях в далечна страна. Чудна страна. Всичко, което можеш да си представиш, е възможно, малката ми. Мечтите могат да се сбъдват." Жюлиет е млада, образована и красива – чете, пее, свири, танцува и не се страхува да мечтае. Тя израства с грижовен баща, който твори чудеса с ръцете си. Радва се на свободно детство, кръстосва гори, говори с птици и жаби, плува в езера и вярва в чудеса. Може да напусне, но избира да остане - докато не види кораб с алени платна! Ето, че предсказанието е на път да се сбъдне - в живота й се появява Жан (Луи Гарел): загадъчен, очарователен, разсипан и безпътен...

Филмът припомня, че щастието е тук и сега, а чудесата не са невъзможни, ако вярваме достатъчно силно в тях. Ние избираме своя път в живота, а той е нашето чудо.

Снимките са осъществени от август 2021 г.

Прожекции на СинеЛибри - София: 10.-27.10.2022 г.

Кастинг

Режисьор: Пиетро Марчело
В ролите: Жюлиет Жуан, Рафаел Тиери, Ноеми Лвовски, Луи Гарел, Йоланд Моро, Франсоа Негре, Ернст Умауер
Сценаристи: Пиетро Марчело, Маурицио Браучи, Мод Амелин
Продуценти: Шарл Жилибер, Иля Стюарт
Музика: Габриел Яред
По книгата на: Александър Грин
Оператор: Марко Грациаплена
Copyright © 2024 Dir.bg.