Тил: Неразказаната история

Till

- 2/10

За филма

В разпространение от: 07.10.2022
Премиера в България: 27.01.2023
Производител: Eon Productions, Frederick Zollo Productions, Orion Pictures, MGM, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България

През август 1955 г. 14-годишният тъмнокож Емет Тил е убит при брутален линч, когато е отишъл на гости при братовчедите си в Мисисипи. Майка му Мейми Тил-Мобли (1921-2003, в ролята - Даниел Дедуайлър) превръща мъката си в действия - неумолимо търсене на правосъдие. Тя е решена да разкрие расизма като мотив за нападението, като същевременно полага усилия замесените да бъдат изправени пред правосъдието.

Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина й да бъде погребано в отворен ковчег, за да може целият свят да стане свидетел на ужасяващото престъпление – своеобразен акт на неподчинение и протест срещу потисничеството и омразата. Нейната дързост се превръща в гръмоотвод за Движението за граждански права и я подтиква неохотно да стане открит активист на NAACP, застъпвайки се за социална справедливост и образование.

В трогателното пътешествие на Мейми, в което скръбта се превръща в дело срещу расовата несправедливост и бялото превъзходство в американския Юг, по времето когато жените и чернокожите не са могли да говорят публично без сериозни последици, виждаме необикновената сила и способност на майката да промени света. Ужасяваща, но и вдъхновяваща истинска история за Мейми Тил, която в най-мрачния си час намира сили да се бори и завинаги променя лицето на социалната действителност в Америка.

Забележителното изпълнение на Даниел Дедуайлър като Мейми получава десетки отличия и номинации, изключително е високо нивото на операторско майсторство, сценография, костюми, грим и музика, които по нищо не отстъпват на най-добрите исторически драми на Холивуд и не се виждат често във филм, чийто фокус е ужасът на расовия терор, системния расизъм и социалната несправедливост.

Снимките са осъществени от септември 2021 г.

Кастинг

Режисьор: Чинойе Чукву
В ролите: Даниел Дедуайлър, Джейлин Хол, Франки Фейзон, Хейли Бенет, Упи Голдбърг, Шон Патрик Томас
Сценаристи: Майкъл Райли, Кийт Бийчъм, Чинойе Чукву
Продуценти: Кийт Бийчъм, Барбара Броколи, Упи Голдбърг
Музика: Абел Коженьовски
Оператор: Боби Буковски
Copyright © 2024 Dir.bg.