Навални

Navalny

- 10/10

За филма

В разпространение от: 25.01.2022
Производител: CNN Films, HBO Max, Fishbowl Films, Cottage M, RaeFilm Studios
Награди и номинации: Оскар 2023 г. (най-добър документален филм)
Награда БАФТА 2023 г. (най-добър документален филм)
Две награди и номинация от Сънданс 2022 г.
Множество награди и номинации от кинофестивали и асоциации на филмовите критици

Филм за мъжа, който оцеля след опит за убийство чрез отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от класа на "Новичок" през август 2020 г. По време на продължилото месеци възстановяване той прави шокиращи разкрития за покушението, сед което решава да се върне у дома в Русия.

Повествованието включва фрагменти от интервюта с Навални, жена му Юлия, дъщеря му Дария, българския разследващ журналист Христо Грозев.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални (род. 1976 г.) пътува от Сибир до Москва, но на борда на самолета му прилошава и полетът е прекратен аварийно. В крайна сметка той е прехвърлен от руска болница в гр. Омск към в берлинската болница "Шарите" както поради допълнителен страх за живота му, така и заради подозрения, че доказателствата за отравяне може да бъдат унищожени - заедно със съмненията, че опитът за убийство е подкрепен или режисиран от Кремъл при президента Путин.

Освен персонала и семейството си, Навални е заобиколен от малка група разследващи журналисти, включително българина Христо Грозев от базираната в Нидерландия международна група "Bellingcat" и руската журналистка Мария Певчих (от създадения от Навални "Фонд за борба с корупцията", която е и един от изпълнителните продуценти на филма) - те са били уверени, че държавата няма да разследва отравянето. Разкритията им набират популярност при завръщането на Навални в Москва на 17 януари 2021 г.

Прожекция на София ДокуМентал: 27.09.2022 г. (кино Люмиер).

Кастинг

Режисьор: Даниел Роър
В ролите: Алексей Навални, Христо Грозев
Продуценти: Даян Бекър, Шейн Борис, Мелани Милър, Одеса Рей
Музика: Мариус Де Врийс, Анна Друбич, Мат Робъртсън
Оператор: Ники Валтел
Copyright © 2024 Dir.bg.