Земя (1957)

Land

България | 1957г | 102 минути | Драма
- 0/10

За филма

В разпространение от: 04.03.1957
Премиера в България: 04.03.1957
Производител: Студия за игрални филми „София“
Разпространител: Българска национална филмотека
Награди и номинации: Номинация за Златна палма - Кан 1957 г. (Захари Жандов)

(черно-бял)
По едноименната повест (1922 г.) на Елин Пелин.

Българско село преди Първата световна война. Еньо (Богомил Симеонов) е влюбен в Цвета (Гинка Станчева), бедно и хубаво момиче. Братът на Еньо, Иван (Стефан Петров) и съпругата му Ана (Кунка Баева) уговарят годежа на двойката.

Станка (Славка Славова), гърбавата дъщеря на най-богатия човек в селото, също е влюбена в Еньо. Нейният роднина Георги Бъзунека (Борислав Иванов) решава да й помогне. Заради богатството на Станка, Еньо разваля годежа си с Цвета.

Като се жени за дъщерята на богаташ, Еньо се сдобива с голямо имение, но в средата му остава малкият парцел на брат му. Иван не би продал земята на брат си заради дъба там, символ на техния род. Иван най-накрая се поддава на молбите на брат си и се съгласява да отсече дъба, но пак няма да се откаже от земята.

Еньо го причаква, докато брат му сече дървото, и го удря с камък по главата, след което поваля тежкото дърво върху Иван. Никой никога няма да разбере, че "инцидентът" е опит за убийство. Иван оцелява, но едва ли някога ще се възстанови. Еньо остава сам с тежката тайна.

Прожекция в кино Одеон: 13.02.2023 г.

Кастинг

Режисьор: Захари Жандов
В ролите: Богомил Симеонов, Славка Славова, Гинка Станчева, Стефан Петров, Кунка Баева, Борислав Иванов, Елена Хранова, Николай Дойчев, Любомир Бобчевски, Найчо Петров, Никола Дадов
Сценарист: Веселин Ханчев
Продуцент: Дончо Тодоров
Музика: Любомир Пипков
По книгата на: Елин Пелин
Оператор: Бончо Карастоянов
Copyright © 2024 Dir.bg.