Ваймар Експрес

Weimar Express

България | 2023г | 75 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10
Програма:

За филма

Премиера в България: 27.10.2023
Производител: CineLibri

"Ваймар Експрес" е потресаващо изследване на пропагандата за нацистка културна хегемония в Европа от страна на Йозеф Гьобелс.
За целите на тази перфидна пропаганда през 1941 г. във Ваймар, града на Гьоте, са поканени писатели от 17 страни.
Сред творците, които прегръщат нацистката "кауза", са норвежкият писател Кнут Хамсун, френският писател Робер Бразийяк и българската писателка Фани Попова-Мутафова.

Фани Попова-Мутафова е единствената българка и единствената жена, която участва в едномесечното пътуване в Германия и Австрия, за да стане съучредител на Европейския писателски съюз, предназначен да популяризира "достиженията" на новата власт в областта на културата.

Филмът поставя на фокус отговорността на хората на изкуството, в частност хората на писаното слово, за техните действия и внушения във времена на сериозни политически сътресения.
Защото талантът е титла на отговорност. И защото думите имат значение.


Филмът се разпространява от "Синелибри" с подкрепата на ИА "Национален филмов център".
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Кастинг

Режисьор: Милена Фучеджиева
В ролите: Алвхилд Двергсдал, Пламен Дойнов, Катя Зографова, Александър Кьосев, Капка Кънева, Туре Рем, Жизел Сапиро, Лейф Хамсун
Сценарист: Милена Фучеджиева
Музика: Асен Аврамов
Оператор: Емил Топузов
Copyright © 2024 Dir.bg.