Дамата с кученцето

Дама с собачкой

СССР | 1960г | 83 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 28.01.1960
Производител: Ленфильм
Награди и номинации: Номинация за Златна палма от Кан 1960 г. (Йосиф Хейфиц)
Номинация за БАФТА 1963 г. (най-добър филм)

"The Lady with the Dog":
(черно-бял)

Филмът е създаден по случай 100-годишнината от рождението на руския писател Антон Павлович Чехов, по едноименния му разказ (публ. 1899 г.).

Дискретно и елегантно, с "чеховска" мекота и проникновение, авторите проследяват взаимоотношенията на омъжена жена и женен мъж, между които се поражда любов.

XIX век, морският курорт Ялта. Аристократът московчанин Дмитрий Гуров (Алексей Баталов) случайно се запознава с Анна Сергеевна (Ия Саввина) от Саратов, разхождаща своето кученце. И двамата имат несполучливи бракове - неговият е уреден от семейството му, когато е бил студент, а нейният е с лакей, но любовта си е отишла. Запознанството прераства в дълбоко чувство... Общуването им далече от техните домове открива и пред двамата един нов свят, пълен с илюзорни надежди за съвместно бъдеще. След края на ваканцията всеки се прибира у дома, като Дмитрий скучае, работи, ходи сам в клуба да пийне и поиграе карти с приятели. По Коледа усеща липсата на Анна и заблуждава жена си (Нина Алисова), че заминава в командировка в Санкт Петербург.

Той обаче отива в Саратов и там среща Анна в операта, където е със съпруга си. Любовта им пламва отново и тя му обещава, че ще дойде в Москва. По онова време разводите са немислими и връзката им е обречена на срещи в хотелски стаи... В крайна сметка, той е женен, тя също има своето семейство.

Кастинг

Режисьор: Йосиф Хейфиц
В ролите: Алексей Баталов, Ия Саввина, Нина Алисова, Дмитрий Зебров, Пантелеймон Кримов, Юрий Медведев, Михаил Розанов, Юрий Свирин, Владимир Еренберг, Галина Баришева
Сценарист: Йосиф Хейфиц
Продуцент: Михаил Генденштейн
Музика: Надежда Симонян
По книгата на: Чехов
Оператори: Дмитрий Месхиев, Андрей Москвин
Copyright © 2024 Dir.bg.