Портокал с часовников механизъм

A Clockwork Orange

Великобритания | 1971г | 137 минути | Драма , Криминален , Фантастика | Официален сайт
- 5.5/10

За филма

В разпространение от: 13.01.1972
Премиера на DVD: 09.10.2008
Производител: Warner Bros. Pictures
Разпространител DVD: Прооптики
Награди и номинации: 4 номинации за Оскар 1972 г.
3 номинации за Златен глобус 1972 г.
7 номинации BAFTA, 1973 г.

По едноименния роман (1962 г.) на Антъни Бърджис.

Супер насилието се завръща - толкова супер блестящо, както във всеки филм, режисиран от Кубрик. Демоничният главатар на банда Алекс - във великолепното изпълнение на Малкълм Макдауъл - се забавлява с отвличания, кражби и убийства, но той е и момче, което харесва деветата симфония на Бетовен. По стечение на обстоятелствата Алекс е включен в експеримент за промиване на мозъци, чиято цел е да премахне насилието от улиците и да го впрегне в служба на правителството.

С незабравими образи, поразителна музика и новаторски език, хипнотизиращият филм на Кубрик се превръща в динамичен научно-фантастичен трилър за борбата на свободната воля срещу контрола на държавата. Предизвикал противоречиви оценки още при първото излъчване, "Порткал с часовников механизъм" е удостоен с 4 номинации за Оскар, включително и за най-добър филм.

С невероятната си сила да вълнува и смущава зрителите, с изключителните си послания, днес този филм е по-актуален отвсякога.

Кастинг

Режисьор: Стенли Кубрик
В ролите: Карл Дюринг, Обри Морис, Адриен Кори, Пол Фарел, Малкълм Макдауъл, Майкъл Бейтс, Уорън Кларк, Джон Клайв, Патрик Мъгий
Сценарист: Стенли Кубрик
Продуцент: Стенли Кубрик
По книгата на: Антъни Бърджис
Оператор: Джон Алкот
Copyright © 2024 Dir.bg.