Бариерата

The Barrier

България | 1979г | 148 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 1.5/10

За филма

В разпространение от: 11.11.1979
Премиера в България: 11.11.1979
Производител: Студия за игрални филми „Бояна“, творчески колектив "Младост"
Разпространител: Българска кинематография

По едноименната повест (1976 г.) на Павел Вежинов.

Необикновена, фантастична любовна история, разцъфтяла на ръба между съня и реалността, в мистичното пространство на подсъзнателните импулси, способни да сътворят чудо от най-сивата житейска проза.

Композиторът Антони Манев (Инокентий Смоктуновски, дублиран от Коста Цонев) – разведен и крайно отегчен, води отчужден и изолиран живот, докато не се появява младата Доротея (Ваня Цветкова). Тя бързо го въвлича в своя необикновен свят на безгранични човешки възможности, свят, в който дори да полетиш е възможно.

Твърде бързо след като я подслонява за една вечер в дома си, Манев я издирва и се среща с д-р Юрукова, която е отговорна за Доротея в психиатрията. Несъмнено обремененото ѝ минало, свързано със семейството ѝ, както и нейните налудничави разбирания го стъписват, но той все пак ѝ намира нова работа и я приема в дома си. Доротея се оказва едно талантливо, интригуващо момиче, което постоянно го изненадва, например с това да чува нотите в главата си, да мисли, че хората произлизат от птиците и да иска да полети като тях. Една вечер тя решава, че Антони е готов заедно да се отправят към звездите. Въпросът дали са летели наистина или просто са си го внушили остава отворен. В резултат на това обаче Манев се плаши и бяга извън София. Връща се след два дни, но нея я няма. На другата сутрин Доротея е намерена мъртва, паднала далеч от всякакви сгради, може би след последния си полет отвъд невъзможното…

Кастинг

Режисьор: Христо Христов
В ролите: Инокентий Смоктуновски, Ваня Цветкова, Иван Кондов, Мария Димчева, Евгения Баракова
Сценарист: Павел Вежинов
Продуцент: Кирил Киров
Музика: Кирил Цибулка
По книгата на: Павел Вежинов
Оператор: Атанас Тасев
Copyright © 2024 Dir.bg.