Нетърпимост

Intolerance

САЩ | 1916г | 123 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 05.08.1916
Производител: Triangle Film Corporation
Разпространител: 9 София Филм Фест

През есента на 1914 г. “Раждането на една нация” вече е монтиран и Грифит започва работа по следващия си филм – “Майката и законът”, съвременна сага за социалната нищета. Когато епохалният му филм за Гражданската война вече е по екраните, той е завършил “Майката и законът”.

Подтикнат от благосклонните отзиви спрямо епичността на “Раждането на една нация” и решен да отвърне на цензурните обвинения в расизъм, Грифит решава да разшири току-що заснетия материал в нов филм, който става и най-амбициозният му проект до момента.

С акцент върху монтажа като водещ естетически принцип (което доказва и влиянието на филма върху Съветската школа от 20-те години) “Нетърпимост” представя образа на майка, люлееща люлка с чедото си като свързваща брънка между четири избрани момента от историята, всеки от които по някакъв начин представя борбата срещу потисничеството.

Съвременна двойка се бори за правосъдие; страданията на Христос през Страстната седмица; през 539 г. пр. н. е. цар Валтасар е предаден и Вавилон пада в ръцете на настъпващите персийски войски; във Франция през 1572 г. католицизмът става причина за клането на хугенотите в деня на Св. Вартоломей. Въпреки забележителните декори “Нетърпимост” няма финансов успех при излизането си по екраните.

Кастинг

Режисьор: Дейвид Уорк Грифит
В ролите: Мей Маршън, Хауърд Гей, Лилиан Гиш, Ерих фон Щрохайм
Сценарист: Дейвид Уорк Грифит
Продуцент: Дейвид Уорк Грифит
Оператор: Били Бицър
Copyright © 2024 Dir.bg.