Животът е чудо

Zivot je cudo

Франция, Сърбия-Черна гора | 2004г | 154 минути | Комедия , Романтичен
- 10/10

За филма

В разпространение от: 30.06.2004
Премиера в България: 21.04.2006
Производител: Wild Bunch
Награди и номинации: Кан '04 – Официална селекция

Действието в “Животът е чудо” се развива през 1992 г. в Голобуки – заспал босненски град. Лука – сърбин от Белград, неговата съпруга – бивша оперна певица, и техният син тийнеджър – футболен запалянко, живеят на живописно местенце, което мечтаят да превърнат в туристически рай. Като първо необходимо условие Лука прави постъпки железницата да минава оттам.

Унесен в очакване на свирката на локомотива, той сякаш остава глух за мълвата за приближаващата гражданска война. Още преди тя да се разрази, жена му избягва с унгарски музикант, който свири на чинели, а синът му е взет в армията и скоро след това босненците го пленяват. Любовната история, която Лука започва с мюсюлманска медицинска сестра, не му помага да осъществи плана си да освободи сина си от затвора за военнопленници.

Още в началото на режисьорската си кариера Кустурица успява да съчетае във филмите си трагичното и комичното, реалистичното и сюрреалистичното, материалното и фантастичното, ироничния възглед за ситуацията в страната и претенциозния искейпизъм. Тъжният оптимизъм, хуманизмът, визуалната мощ, интелигентните идеи са все негова запазена марка. И в “Животът е чудо” на музиката отново е отредена ключова роля, изпълнена от „Ноу Смокинг Оркестра”, в която самият Кустурица свири на китара.

Кастинг

Режисьор: Емир Кустурица
В ролите: Александър Берчек, Миряна Каранович, Никола Койо, Наташа Солак, Стрибор Кустурица, Славко Щимац, Весна Тривалич, Вук Костич
Сценаристи: Емир Кустурица, Ранко Божич
Музика: Емир Кустурица, Деян Спаравало
Copyright © 2024 Dir.bg.