Обетована земя (2004)

Promised Land

Израел, Великобритания, Франция | 2004г | 104 минути | Драма , Трилър | Официален сайт
- 8.5/10

За филма

В разпространение от: 21.10.2004
Производител: HanWay
Разпространител: 9 София Филм Фест
Награди и номинации: Венеция '04 – Официална селекция

Всички филми на Амос Гитай са величествени. “Обетована земя” е навярно неговата най-въздействаща и изваждаща от равновесие драма, представяща ироничния коментар на режисьора за родния му Израел, наричан още “Обетованата земя”.

Действието в “Обетована земя” започва и завършва в тъмнината на нощта. В играта на лунните сенки от първите кадри разпознаваме абстрактни образи на пустинята – керван камили, воден от арабски пастири, група млади жени, затворени зад ограда от бодлива тел: все символи на края и началото на пътуването на много източноевропейци, обречени да станат жертви на “търговията с жива плът”, която очевидно продължава да се практикува в съвременен Израел.

Така вместо като земята на млякото и меда, Гитай ни представя “Обетованата земя” в обратната й светлина: това е мизерно, анонимно сюрреалистично място, където към хората се отнасят като към добитък – лишени от индивидуалност, впрегнали малкото си останало човешко достойнство в борба за оцеляване.

Въпреки това Гитай намира известни проблясъци на човечност, противостоящи на този дехуманизиран свят: една мадам (невероятно изпълнение на великата Хана Шигула) утешава обезумяла от ужас млада жена, с което поставя началото на бавно зараждащо се приятелство между жените, свързани от обща безрадостна съдба.

Кастинг

Режисьор: Амос Гитай
В ролите: Ан Парийо, Диана Беспечни, Хана Шигула, Розамунд Пайк, Алла Ан
Сценаристи: Амос Гитай, Мари-Жозе Санселм
Продуценти: Лоран Трюшо, Михаел Тапуах, Амос Гитай
Оператор: Каролин Шампетие
Copyright © 2024 Dir.bg.