Срещу стената

Gegen die Wand

Германия, Турция | 2004г | 121 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 11.03.2004
Премиера в България: 15.04.2005
Производител: Bavaria Film International, Panfilm, Wueste Film, Corazon International
Разпространител: Ван Крис
Разпространител DVD: Ван Крис
Награди и номинации: Златна мечка от кинофестивала в Берлин 2004 г. и наградата на ФИПРЕССИ
2 награди и 5 номинации от Европейски филмови награди 2004 г.
5 Германски филмови награди 2004 г.
Номинация за Давид ди Донатело 2005 г.
Награда Гоя 2005 г. (най-добър европейски филм)

"Head-On":

Секс, самоубийство, романтични раздели и хард рок – наелектризираща лента, в която Фатих Акин изследва променящата се динамика в немско-турската идентичност. Ако трябва да се намери приемливо определение на под-жанра, към който филмът принадлежи, то би било „хардкор любовна история”.

Историята е за млада туркиня в Хамбург, която опитва да се освободи от строгия мюсюлмански морал на семейството си, където търпи насилие и унижения. Героинята се омъжва формално за възрастен, депресиран и алкохолизиран германец от турски произход и оттук започват техните трудни и двусмислени отношения.

Двама души с различни проблеми правят опити за самоубиство, които ги сближават. Кахит – 40 годишен мъж, чийто опит за самоубийство го е довел в психиатрична клиника, вече знае как да започне нов живот. Но душата му се терзае и не спира да плаче за дрога и алкохол, в които да удави болката си. Сибел, млада и хубава жена, и също както Кахит – от турско-германски произход, твърде много обича живота за една порядъчна мюсюлманка. За да избяга от затвора на набожното си, консервативно семейство, момичето разиграва опит за самоубийство. Тоба обаче й носи срам, а не свобода - само бракът може да я спаси.

Тя моли Кахит да се ожени за нея. Той се съгласява неохотно, за да я спаси, може би, за да направи едно значимо нещо в живота си. Те споделят един дом и почти нищо друго. Тя се наслаждава на свободата си, той се вижда от време на време с бившата си приятелка. Докато любовта не навлиза в живота му. Той се влюбва в Сибел, открива нова радост в живота и сила да продължи напред. Когато Сибел осъзнава, че и тя също обича Кахит, вече е твърде късно – един пристъп на ревност завършва с насилствена смърт. Кахит отива в затвора, а Сибел бяга в Турция. Сърцето й е още с Кахил, но докога?

Прожекция на 13-ия фестивал "Любовта е лудост" - Варна: 29.08.2005 г.

Кастинг

Режисьор: Фатих Акин
В ролите: Бирол Юнел, Сибел Кекили, Катрин Щрибек, Гювен Кирач, Цара Джейн Маккензи, Орхан Гюнер
Сценарист: Фатих Акин
Продуцент: Щефан Шуберт
Музика: Александер Хаке, Масио Паркър
Оператор: Райнер Клаусман
Copyright © 2024 Dir.bg.