Сталкер

Stalker

СССР | 1979г | 161 минути | Драма , Фантастика | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 01.05.1979
Производител: Мосфилм
Награди и номинации: Награда на екуменическо жури на кинофестивала в Кан 1980 г.

По повестта „Пикник край пътя“ (1972 г.) на руските писатели-фантасти Аркадий и Борис Стругацки.

В центъра на индустриална пустиня се появява мистериозна зона, където общоприетите закони на живота са преустановени.

В района на неголямо селище преди двадесет години е паднал метеорит, причинявайки малък Апокалипсис. Започват да се разпространяват слухове за странни явления в мястото на катастрофата. Изчезват безследно хора. Военните изпращат свое подразделение, което не се завръща никога. Тогава те ограждат „Зоната“ и поставят часови около нея.

Нищо обаче не може да спре любопитните. Разнася се мълва за особено място, наречено „Стаята на желанията“. Според фолклора на „Зоната“, ако някой успее да преодолее коварните й капани и се добере до „Стаята“, желанията му ще се сбъднат. Авантюристи, отчаяни хора или такива, търсещи просто силни усещания, се стремят да проникнат в нея. Техни водачи са сталкерите.

Мисията на сталкера е да води хората в „Стаята“. Той не бива да има користни цели, нито може сам да се възползва от чудото. Неговото щастие е да прави другите щастливи. В замяна на това рискува живота си и пренебрегва семейството си.

Писателя и Професора са двама души, пожелали да проникнат в „Зоната“. Първият (Анатолий Солоницин) е в творческа криза. Обезверен и циничен към всичко, той не се отнася особено сериозно и към това приключение. Вторият (Николай Гринко с гласа на Сергей Яковлев) е спокоен, неразговорлив и мрачен човек, чийто мотив да търси помощ от „Стаята“ е неясен. Писателя скоро влиза в конфликт с водача си (Александър Кайдановски), който напразно му обяснява, че мястото е извънредно сложна система от клопки, положението на които се мени непрекъснато. Скептикът се съмнява във всичко: в „Зоната“, в „Стаята“, в капаните и дори в почтеността на сталкера. За разлика от него, Професора гледа на всичко доста по-сериозно, но всъщност е и по-опасен.

Когато след множество изпитания тримата се добират до входа на вълшебното място, се оказва, че ученият носи в раницата си взривно устройство. Той смята, че феноменът представлява заплаха за човечеството. Какво би станало, ако някой самозван диктатор реши да го използва, за да прекрои света според своите разбирания? Сталкерът не може да попречи на Професора, още повече, че Писателя застава на негова страна. Но унищожаването на „Зоната“ би отнело и последната надежда на много хора. Защото тя не наказва лошите и не пропуска добрите, смята водачът, а избира да помогне на онези, на които вече нищо не им е останало.
В крайна сметка Професора се отказва от плана си. Двамата с Писателя обаче няма да посмеят да престъпят прага на "Стаята". Може би им липсва кураж, а може би не знаят какво да поискат. Изглежда, че на сталкера не му остава друго, освен да се съвземе от разочарованието си и да поведе следващата група.

Кастинг

Режисьор: Андрей Тарковски
В ролите: Александър Кайдановски, Анатолий Солоницин, Николай Гринко, Алиса Фрейндлих, Наташа Абрамова
Сценаристи: Аркадий Стругацки, Борис Стругацки, Андрей Тарковски
Продуцент: Александра Демидова
Музика: Едуард Артемиев
По книгата на: Аркадий Стругацки, Борис Стругацки
Оператор: Александър Княжински
Copyright © 2024 Dir.bg.